Időjárás:Időjárás

Eljött a krumplipaprikás ideje…

Most van itt az ideje annak, hogy foglalkozzunk azzal a kérdéssel, mely megyénkben égető fontossággal bír a termelők számára és ez nem más, mint a krumpli, beszéljünk akár régi-, akár újról. Az utóbbi sokkal inkább számít ínyencségnek, még a fóliákban is sok helyen lefagyott, ez pedig magasan tarthatja az árát. Nem véletlen hangsúlyozta Maczik Mihály, a kondorosi Magvető Zrt. igazgatója, hogy még egykoron 50 hektáron vetettek burgonyát, napjainkban tizedannyi területen folyik a termelés. A feketeföldön termesztett burgonyának jóval magasabbak a termelési költségei, mintha homokos talajon folyna a termelés. Az előzőleg említett krumpli fajta kinézetre sem olyan szép, valamint több sérülés található rajta, mint a homokos talajra vetett burgonyánál. A legdrágább kilónkénti ár 30 forint, bár sajnos mostanában 20 forintért sem tudtak krumplit eladni. A krumpli termelés napjainkban igen ráfizetéses. A Dél-Amerikából származó burgonyát a szegény ember kenyerének, földi almának is hívják. A hazai mellett jellemzően francia, belga és lengyel importból származó krumplit árulnak Magyarországon. A francia és a belga kinézetre tetszetős a szemnek, 120 forintot is elkérnek kilójáért, a lengyelt a hírek szerint ipari célra, valamint nagyobb üzemi konyháknál használják fel, mert 27 forintért is hozzá lehet jutni. Voltak olyan időszakok is, például 2009-ben és 2010-ben, hogy a régi krumpli kilóját 200-300 forintért árulták. Piaci körsétánkon az árcédulákon láttuk, ha spórolni akarunk, akkor a szegény ember kenyeréhez leginkább piros retket vehetünk csomónként 80—150, újhagymát csomónként 89 és fejes salátát darabonként 99 forintért.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog