Tisztában kell lennünk magyarságunkkal és lehetőséget kell teremtenünk diákjainknak arra, hogy megéljék a nemzeti összetartozás érzését, megismerhessék az országhatárokon túl élő magyar testvéreinket. Ez volt az üzenete a Békés Megyei Önkormányzat és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közös szervezésű pályázati tájékoztatójának, melyre ismét megtelt a megyei önkormányzat tárgyalóterme.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. „Határtalanul” program pályázati kiírása a külhoni iskolai kirándulás programja. Összesen 435 millió forint idén az a pályázati alap mellyel három felhívás keretében általános iskolás, gimnazista és szakképző iskolás diákok juthatnak el Erdély, Felvidék, Délvidék, Kárpátalja valamint Horvátország és Szlovénia magyarlakta területeire. Minderről a megyei önkormányzatnál tartottak tájékoztatót a térség iskoláinak vezetői számára.

Csete Örs programigazgató kiemelte, a Békés Megyei Önkormányzat az elsők között élt a lehetőséggel, és hívta meg őket, hogy segítsék a munkát, a sikeres pályázatok elkészítését. Mint a tájékoztatást követő sajtótájékoztatón elmondta, a program sikere, egyben a nemzeti összetartozás erősítése alapvetően két tényezőn múlik. Az egyik a helyi közösség hozzáállása, a másik pedig a pedagógusok elkötelezettsége.

Farkas Zoltán elnök hangsúlyozta, hogy a Békés Megyei Önkormányzat korábbi, intézményfenntartó szerepkörében is erőteljesen építette határon túli kapcsolatrendszerét, területfejlesztő megyeként pedig segíteni szeretné a megyei közoktatási intézmények pályázati aktivitását, hogy mind több sikeres pályázat szülessen a jövőben ezen a területen is. A megyében csak a megyei önkormányzat szervezett e körben pályázati tájékoztatót. A résztvevők felől is kiemelkedően aktív tájékoztatónak köszönhetően remélhetőleg sokak számára lesz igaz a program szlogenje: „Ne csak lájkold Erdélyt, lépd át valóban a határokat!”