A Békéscsabai Jókai Színház, a Körös Irodalmi Társaság és a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány idén is megrendezi a Magyar Drámaíró Versenyt. A rendezvénynek március 23-25. között ismét a Jókai Színház ad otthont.

A Magyar Drámaíró Verseny rendkívüli, három napig tartó irodalmi és színházművészeti kavalkád, amelyet immár tizenhetedik alkalommal rendeznek meg. Békéscsabán 2010-ben lelt új otthonra a rendezvény, ahol a színház társulata és a vendégszínészek-rendezők egyaránt szilárd kiszolgáló háttérrel vághatnak neki a három villámdráma színpadra vitelének.
A verseny lefolyása a szokott módon, ám néhány újdonsággal folytatódik. Ezúttal a nyitó napon, március 23-án, péntek este a Duna Televízió Kultikon című magazinműsorában 20 órakor derül ki, hogy a Magyar Nemzet napilap másnapi cikkei közül melyik szöveg tartalmából - azt asszociációs alapként felhasználva - írnak egy-egy egyfelvonásos színdarabot a meghívott írók: Szabó T. Anna, Garaczi László és Egressy Zoltán.
A rendezvény 2011-ben is hatalmas közönségsikert aratott, köszönhetően annak a hagyománynak, hogy az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethetik a helyszínen, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének. Intellektuális kaland, két napig tartó örömteli lebegés a körülhullámzó szellemi közegben, ez a drámaíróverseny a közönség számára.
Az alkotóknak először is egyéjszakás kaland a számítógéppel: péntek este 20 órától szombat reggelig írják meg a drámát. Ezek után három színészcsapat egy-egy meghívott rendező vezényletével áll neki előadást kovácsolni a megszületett munkából. Idén három neves rendező erősíti a csapatot Csiszár Imre, Koltay Gábor és Marton László személyében. A békéscsabai társulathoz három fővárosi közismert művész is csatlakozik: Cseke Katinka, Kiss Ramóna és Schlanger András szerepel a versenyen.
A színészcsapatok ezután versenyt futnak az idővel, éjt nappallá téve halmozzák az ötleteket, és próbálnak beleférni a térbe és a rendezői koncepcióba.
A megszületett előadásokat a közönség március 25-én, vasárnap 18 órától tekintheti meg a Jókai Színház színpadán.
A verseny folyamatáról a jokaiszinhaz.hu weblapon, valamint a barkaonline.hu-n a csapatok mellett dolgozó bloggerek tudósítják a közönséget és a sajtó érdeklődő képviselőit az eseményekről.
A verseny díjazása több kategóriában történik. Szakmai zsűri dönt a legjobb drámáról, a közönség a legjobb előadásról. Emellett díjazzák a legjobb színészt, a legjobb színésznőt, a legjobb férfi-női mellékszereplőt és a legjobb rendezőt is.
A XVII. Magyar Drámaíró Verseny médiatámogatója a Magyar Nemzet és a Bárka irodalmi folyóirat.