2012. május. 12-én Gyulán rendezik meg a IV. Várfürdő félmaraton és váltófutás - „Fuss a Sérült Gyermekekért!” elnevezésű rendezvényt. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Boros László Attilát, a Gyulai Várfürdő ügyvezetőjét, valamint Gyula város polgármesterét, Dr. Görgényi Ernőt.

Boros László Attila, a Gyulai Várfürdő ügyvezetője

- A Gyulai Várfürdő a kezdetek óta névadóként is a rendezvény mellé állt. Miért tartják fontosnak a félmaraton és váltófutás támogatását?
- A Gyulai Várfürdő vezetése az egészséges életmód kialakítása és fenntartása szempontjából fontosnak tartja a sportot és a sportos életmódot. Így a sporteseményeket is támogatjuk lehetőségeinkhez mérten. A Várfürdő félmaraton az egyik ilyen esemény, mely közel áll a szívünkhöz. Idén már negyedik alkalommal szervezi meg az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület a futóversenyt, mely nemes cél érdekében, a sérült gyermekek támogatása miatt kerül minden évben megrendezésre. A program alcíme a "Fuss a sérült gyermekekért" mindent elmond az eseményről, hiszen aki részt vesz rajta, a nevezési díjával támogatja a fogyatékkal élő gyermekeket, így tehát nem csak a saját egészségére figyel oda, hanem jótékonykodik is. Lesznek szűrővizsgálatok és véradás is. A Várfürdő masszázs-bemutatóval készül a neves alkalomból. Egész napos kikapcsolódási lehetőség az egész család apraja-nagyjának, hiszen ameddig a szülők tanácsokat kapnak az egészséges életmóddal kapcsolatban, vagy részt vesznek bizonyos szűrővizsgálatokon, addig a gyermekeket arcfestés, lovaglási lehetőség és ugrálóvár várja. A szervezők gondoskodnak a szórakoztató programokról is, hiszen népszerű hazai együttesek lépnek fel szombaton a színpadon. A sport mellett igazán jól érezheti magát mindenki a történelmi környezetben, a gyulai vár tövében és a város szép fürdőjében. Bízunk benne, hogy az időjárás is kedvezni fog a versenynek, hiszen szép időben nem csak futni, hanem strandolni is jó. A távot teljesítő sportolók belépőjegyet kapnak a Várfürdőbe, hogy nálunk pihenhessék ki a verseny fáradalmait.

- A Várfürdő hogyan vesz részt az eseményben? A fürdőzőket mennyire fogja érinteni a program?
- Az idei verseny útvonala nagyban függ a jóváhagyásra váró beruházásunktól. Már hagyomány, hogy a versenyzők befutnak a Várfürdő parkjába. A fürdőző vendégeket egyáltalán nem fogják zavarni a futók, hiszen úgy alakítjuk ki az útvonalat, hogy az a versenynek megfeleljen, azonban a nálunk pihenő és kikapcsolódó vendégeknek se legyen zavaró. A futók minden évben szépen teljesítették a fürdőbeli távot, bízom benne, hogy az idén is minden a legnagyobb rendben lesz. A fürdőzők pedig velünk együtt szurkolhatnak a versenyzőknek. Szeretettel várunk minden sportolni és jótékonykodni vágyót a IV. Várfürdő félmaraton és futóversenyre! Fussunk együtt a sérült gyermekekért Gyulán, a történelmi fürdővárosban!

Gyula város polgármestere, Dr. Görgényi Ernő

- Polgármester úr! Miért vállalta el a IV. Várfürdő félmaraton és váltófutás védnökségét?
- A Várfürdő Félmaraton és Váltófutás immár negyedik alkalommal kerül megszervezésre városunkban. Ez a verseny sokkal többet jelent a futásnál, hiszen maga a rendezvény a sport eszközeivel kíván segítséget nyújtani a sérült gyermekeknek, oly módon, hogy gyógykezelésüket, gyógyászati segédeszközeiket vagy fejlesztő programjaikat finanszírozza a bevételeiből. Évről évre több a versenyen induló sportoló, ami köszönhető a szervezők eredményes munkájának és annak is, hogy egyre többen érzik fontosnak az egészségük megőrzését valamint a jótékonyság fontosságát. Tavaly 500 induló versenyzőről számoltak be, idén ennél jóval többre számítanak. A futók között tavaly én is rajhoz álltam, hiszen a sport része a mindennapjaimnak, e mellett magánemberként is kiemeltem fontosnak tartom a sportesemények szervezését, hiszen ezzel csak színesebbé válik, az amúgy is bőséges programkínálata Gyula városának. Ezzel az elgondolással szerencsére nem vagyok egyedül Gyulán, hiszen a futás mellett számos olyan évről évre visszatérő színvonalas sporteseménye van a városnak, melyeknek híre országosan és nemzetközileg is elismert. Az idei versenyre meghívtuk Gyula testvérvárosainak sportolóit is, hiszen az éves látogatások és rendezvényeken való részvétel mellett fontosnak tartjuk, hogy az együttműködésünket még tartalmasabbá tegyük. A felhívás után a németországi Ditzingen városából rögtön 10 sportoló jelezte a részvételi szándékát a Várfürdő félmaraton és váltófutáson.

- Gyula város életében mit jelent ez a rendezvény?
- A rendezvény az évek során bebizonyította, hogy megállja a helyét a gyulai programok között, egyre színesebb és egyre népszerűbb. Természetesen nem csak a helyieknek szól, hiszen az egész országból és a határon túlról is várjuk a vendégeket. A várkert két napon át családi és szórakoztató programokat kínál a mozogni vágyóknak és az érdeklődőknek egyaránt. Sportolni és kikapcsolódni várjuk mindazokat, akik egy egészséges és kellemes hétvégét szeretnének eltölteni abban a városban, mely turisztikai kínálata egyedülálló az országban és ahol egy percig sem lehet unatkozni! Gyulára várjuk azokat, akik részt szeretnének venni ezen a megmérettetésen és azokat is akik csak szurkolnak a sportolóknak. A futás után jól esik majd a Várfürdőben kipihenni a fáradalmakat, ezután felfrissülve újult erővel elindulni és felfedezni Gyula város attrakcióit.