Nem tudom ki hogy van vele, de nekem nagyon hiányoznak a régi Május elsejék! Talán nosztalgiából, talán azért hogy volt egy biztonságérzetük az embereknek, a mindennapi munka öröme fáradtsága, a biztos otthon.
A hovatartozás öröme, ami talán akkor fárasztónak tűnt,a közösség ereje ,a kötelező megjelenések, az ma nagyon tud hiányozni. Emlékszem a felvonulás előtti napon lampionos felvonulás volt , izgatott felnőttek, gyermekek csoportosultak , majd az imbolygó gyertyafénnyel végigsétáltunk a  főútvonalon.Az emberek örömmel üdvözölték egymást, beszélgettek, a gyerekek izgatottan szaladgáltak a kellemes langyszagú estében.
A másnapi felvonulás már hivatalos volt, feszültek a fehér ingek, és a fehér blúzok a felnőtteken, a gyerekek piros lufival vonultak peckesen, az erősebb férfiak hatalmas zászlókat lengetve masíroztak a dísztribün előtt.
A délután már a szabad szórakozásé volt, irány a liget, a körhinta, a virsli és a sör. Rég nem látott barátok ismerősök örültek egymásnak, meséltek magukról, a családjukról munkájukról. Ez is elmúlt...mint sok minden más..Megszűntek azok a szervezetek is, ahol a fiatalok kulturáltan összejárhattak, közös programokat szerveztek,új ismereteket sajátíthattak el, ismerkedhettek .És mi maradt? A két három másodállás, versenyfutás az idővel, a hitelekkel és a számlákkal, a válások számának növekedése, a gyermekek és fiatal felnőttek menekülése az internet, a drogok,és sokszor a bűnözés irányába.Megállítani , vagy lelassítani a folyamatot, ami lavinaként görög felénk csak egy módot látok. Munkát adni a szülőknek, hogy abból a keresetből amit ketten megkeresnek, vagy akár a családfő, meg tudjanak élni. Munka után legyen idő a gyerekekre figyelni, tanulni, játszani velük, figyelni rájuk. A családi közös együttlétekre, sétákra, beszélgetésekre, nagyon nagy szükség lenne. Lassan elmaradnak a közös névnapi megemlékezések is. A barátok dobnak egy sms-t, vagy egy e mailt, és ennyi.A változások nem mennek egyik napról a másikra.Tegyük meg, ami telik tőlünk... az első lépést a gyermekeink, szeretteink, barátaink felé...ez csak rajtunk múlik  .:)
Békés, boldog Majálist! Pataki Éva J