Május 19-én és 20-án Mozdulj Orosháza! elnevezéssel egészség-és sportnapot tartanak Gellértegyházán, ami Orosháza határán, Újosztáson található.

A leendő Történelmi Szabadidő és Szórakoztató Emlékpark már korábban is több program, leginkább hagyományőrző napok és táborok helyszíne volt, most egy két napos programot szerveznek, melynek középpontjában az egészség és sport állnak majd, de a szórakoztató műsorok sem hiányozhatnak a kínálatból. Néptáncbemutató, hagyományőrző, valamint magyar polgári és nemzeti viseletek bemutatója is látható lesz szombaton. Vasárnap népi zenekarokkal, népdalkörrel, ételshow-val, lovasbemutatóval bővül majd a programkínálat. Szombat este 17 órától fellép a Folkográfia, 18 órától a megasztáros Bakos Bettina, ezt követően pedig az orosházi FIRST együttes lép majd színpadra. Sötétedéskor pedig tüzes íjászbemutató és tűzzsonglőrök teszik még hangulatosabbá az eseményt.

Mindemellett folyamatos gyermekprogramok is lesznek, ugrálóvár, vízifoci, kirakodóvásár, biopiac, állatsimogató, és mivel az egészség lesz a nap meghatározója, ezért ingyenes szűrővizsgálatokon is részt lehet majd venni.


Gellértegyháza Orosháza történelmi jelentőségű területe, amely a kutatások szerint már a 10.-12. században lakott volt. 1952-ben a lőtérépítési munkálatok kezdődtek, amikor Zalotay Elemér régész egy templomalapot és egy Árpád-kori temetőt tárt fel. Gellértegyháza középkori kisfalvát már 15. és 16. századi oklevelekben is említették, de pontos helyéről csak találgatások folytak. A terület gazdája 1525-ben Orosházi Komlós Ferenc volt.  A helyet egy országos jelentőségű, az Árpád-kort és a magyar hagyományokat bemutató emlékparkká kívánják fejleszteni. A jövőben történelmi szemléltetőt, szálláslehetőséget, szórakozási lehetőségeket igyekeznek majd lehetővé tenni. A helyszín már most számos rendezvénynek adott otthont, 2009-ben rendezték meg a Magyarok Ünnepét, amely már első alkalommal 4-5000 érdeklődőt vonzott. Gellértegyházáról még biztosan hallani fogunk, de amíg az emlékpark nem épül meg, addig rendezvényekkel kívánják közelebb hozni a magyar hagyományokat, és megmozgatni mindenkit, kortól függetlenül.