Nyolc, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar területén érdekelt Békés megyei cég kapott meghívást a Békés Megyei Önkormányzattól arra az üzleti tárgyalásra melyen Indonézia nagykövete, mellette pedig az Indonéz-Magyar Üzleti Tanács indonéz társelnöke és kíséretük vettek részt.

Az indonéz delegáció nem protokoll látogatásra érkezett Magyarországra, nem titkolt céljuk olyan, valós üzleti kapcsolatok kialakítása volt, mellyel Indonéziában keresett élelmiszeripari termékeket szállíthatnak, illetve korszerű mezőgazdasági technológiát vehetnek meg. Magyarországi látogatásuk első hivatalos tárgyalását Farkas Zoltánnal, a Békés Megyei Közgyűlés elnökével, Kónya István alelnökkel és a kíséretükben lévő üzletemberekkel folytatták le.

A Békés Megyei Önkormányzat az indonézek érdeklődése alapján nyolc megyei céget hívott meg a tárgyalásokra, köztük hízott liba-, és kacsamáj konzerv előállítót, sajtfeldolgozót, pulykafeldolgozót, papíripari terméket előállítót, halászati kutatóintézetet, méztermelőt illetve rizstermesztőt. Ez utóbbi iránt kifejezetten érdeklődtek az indonéz üzletemberek, hiszen hazájuk a maga 240 millió népességével nem termel elég élelmiszert, így importra szorul.
 
Mint azt Maruli Tua Sagala indonéz nagykövet elmondta, hazája 1997 és 1998-ban tartozási spirálba került, de mára sikeresen újjáépítették gazdaságukat. Ennek köszönhetően 2010-ben 6,1 százalékos GDP növekedést értek el, melyet 2011-ben 6,5 százalékra emeltek. Indonézia ma a világ gazdaságának 17. helyén áll, de 2011-2025 közötti Gazdasági Tervük végrehajtásával a világ 10 legerősebb gazdaságú országai közé szeretnének tartozni.  

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzat elkötelezett minden olyan partneri kapcsolat irányában, amely eredményt hozhat a megye számára. Békés megye és Észak-Szumátra tartomány között már eddig is jól működő kulturális kapcsolat alakult ki az elmúlt öt évben, mely most - a megye új, területfejlesztési szerepkörével - a gazdaság vonatkozásában is hangsúlyt kaphat. A gyakorlati teendők terén az elnök elsősorban a magyar cégek adminisztrációs terheinek könnyítését említette és a földrajzi távolság leküzdését. 
 
A felek a délután során felkeresték a Halászati és Öntözési Kutató Intézetet Szarvason, majd másnap Budapesten találkoztak az Indonéz-Magyar Üzleti Tanács magyar társelnökével.