A megyei települések polgári védelmi szervezeteibe beosztott állampolgárok részére szervez eskütételi ünnepségeket a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Augusztus és november között összesen tizenöt helyszínen, mintegy hatszázötven állampolgár tesz fogadalmat arra, hogy szerepet vállal a hazánkat érintő természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezésben. A fogadalomtételekre 2013 végéig a megye valamennyi településén sor kerül.

A 2012. január 1. óta hatályban lévő, új katasztrófavédelmi törvényben foglaltaknak megfelelően országos szinten, így megyénkben is átalakult a polgári védelem rendszere.
A megújulási folyamat nem pusztán a jogszabályok következetes betartásából és betartatásából adódik. Az elmúlt két év veszélyhelyzeti eseményei egytől egyig a társadalmi összefogás szükségességére hívták fel a figyelmet. A borsodi árvíz, a mezőhegyesi viharkár, valamint a vörösiszap-katasztrófa során a hivatásos katasztrófavédelmi szervek állománya az állampolgárok bevonásával tudta még hatékonyabban ellátni feladatait.

A cél nemes. A katasztrófavédelem szeretné, ha minél több emberhez eljutna az összefogás, a segítségnyújtás és a segíteni tudás eszméje. A hivatásos szervek mellett minél szélesebb körben igyekszik bevonni az állampolgárokat és a civil szervezeteket a feladatok ellátásába, legyen szó megelőzésről, kárelhárításról vagy a helyreállítás időszakáról.
A polgári védelmi szervezetekbe beosztott állampolgárok folyamatos felkészítésük és gyakorlataik eredményeként, sokszor saját szabadidejük feláldozásával járulnak hozzá a települések önmentő képességének növeléséhez. A passzív egyén helyett megjelent a felelős és cselekvő polgár, aki a megújuló Magyarországon felelősségét felismerve tesz önmagáért, valamint szűkebb és tágabb környezetéért. E pozitív értékek mentén köt szövetséget másokkal, a lakosság védelme érdekében. Az állampolgárok mellett a települések vezetői is markáns szerepet kapnak a védelmi feladatok ellátásában; ők felelősek a helyi szinten felmerülő katasztrófavédelmi feladatok irányításáért.

A Körös Mentőcsoport márciusi eskütétele után folytatódik tehát az áldozatos munka elismerése. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az országos szinten elindított eseménysorozat részeként, de önállóan szervezi az eskütételeket, a békés megyei települési polgármesterek támogatását élvezve, úgy, hogy az ünnepségek egy-egy települési rendezvény keretében zajlanak, nagy nyilvánosság előtt. Összesen tizenöt helyszínen, mintegy hatszázötven polgári védelmi szervezetbe beosztott állampolgár tesz esküt a törvény előírásainak megfelelően.
Mindannyian elkötelezik magukat amellett, hogy a Magyarországot érintő katasztrófák elleni védekezésben szerepet vállalnak. Az eseményeken a megyei katasztrófavédelem helyi szintű, hivatásos állományú vezetői is részt vesznek, így a területileg illetékes tűzoltó-parancsnok és helyettese, valamint a szakterület irányítását végző polgári védelmi felügyelő is.

Az eskütételi rendezvénysorozat az elmúlt hétvégén, augusztus 11-én kezdődött; akkor Csanádapáca, Kötegyán és Bucsa polgári védelmi szervezeteibe beosztott, közel száz állampolgár tett ünnepélyes fogadalmat. Ezen a hétvégén Csorvás, Kétsoprony és Kétegyháza településeken további száz fő tesz esküt.