Ha Csabai Kolbászfesztivál, akkor elmaradhatatlan a szárazkolbászok versenye, melyre idén is várják a jelentkezőket. A megmérettetésre 2012. október 3-án 18 óráig lehet nevezni mű- és természetes bélben töltött szárazkolbásszal. A benevezett kolbászt/kolbászokat a Csabai Kolbászklub Egyesületben van lehetőségük személyesen leadni valamint postai úton elküldeni a versenyzőknek. 

A szárazkolbászok viadalára húsüzemek, magánszemélyek, kolbászt árusításra vagy saját fogyasztásra készítők egyaránt jelentkezhetnek. A nevezéshez szükséges jelentkezési lap letölthető a www.csabaikolbaszfeszival.hu oldalról. 

Akik szívesen készítenek szárazkolbászt, azoknak érdemes nevezni, hiszen értékes díjakkal lehetnek gazdagabbak a verseny legjobbjai és pénzjutalomban is részesülnek a legfinomabb szárazkolbászok készítői. A megmérettetés harmadik helyezettje 50 ezer forint pénzdíjban és 50 ezer forint értékű ajándékban részesül, míg aki a képzeletbeli dobogó második fokára állhat fel, az 100 ezer forint pénzdíjat és 75 ezer forint értékű ajándékcsomagot kap, aki pedig idén a legfinomabb kolbászt készítette el, azt a versenyzőt 150 ezer forint pénzdíjjal és 100 ezer forint értékű ajándékkal jutalmazzák. Különdíj is gazdára talál, hiszen a fesztiválalapítók  Dr. Ambrus Zoltán és Dr. Ambrus Zoltánné (Zsuzsa) díjjal jutalmazza a legeredményesebb békéscsabai készítőt. A beérkezett kolbászok értékelését követően a zsűri a díjakat más megosztásban és nagyságrendben is odaítélheti, illetve különdíjakat, tárgyjutalmakat is kiad majd.

A minősítést a kolbászkészítésre vonatkozó szabványok, és a hagyományos házi szokások figyelembe vételével szakmai, társadalmi és média zsűri végzi 2012. október 04-én.

A verseny díjainak ünnepélyes átadására 2012. október 19-én 18.00 órakor a fesztivál Mokry Sámuel sátrának színpadán kerül sor.

A csabai kolbász népszerűsítése, a hagyományok továbbéltetése céljából egy receptfüzet kiadását tervezik. Ennek érdekében szívesen fogadják a versenybe benevezett kolbászok receptjeit.