Aradon, a szabadságszobornál helyezte el az emlékezés koszorúját a Békés Megyei Önkormányzat 2012. október 6-a tiszteletére.

A Békés Megyei Önkormányzatot Kónya István, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke és Dr. Csarnai Judit, a Békés Megyei Önkormányzati Hivatal aljegyzője képviselte. 

Október 6-át naptáraink nemzeti gyásznapként jegyzik. Szabadságharcunk letörésének fájdalmas felelevenítése mellett azonban arra a rövid, de annál intenzívebb dicsőséges időszakra is emlékeznünk kell, amely visszaadta nemzetünk önbecsülését, és amelyet 1849-ben ezen a napon torolt meg a császári hatalom.

Ezért ahogyan március 15-én szívünk fölé tűzzük kokárdáinkat, éppen olyan büszkeséggel gondolhatunk október 6-án is történelmünk nagyjaira, a magyar forradalom és szabadságharc hőseire, a hazájukért az életüket áldozó tizenhárom aradi vértanúra és Pesten kivégzett első felelős miniszterelnökünkre.

A Békés Megyei Önkormányzat tisztelettel adózik az aradi tizenhármak hősiességének itt, Békés megyében, ahol történelmünknek a nagyszerű fejezete szomorú epizóddal bír, hiszen honvédtisztjeink nem Világosnál, hanem a gyulai vár mellett tették le fegyvereiket, és tíz vértanút innen szállítottak tovább aradi vesztőhelyükre.