A vagyonfelügyeletet a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. látja el. A társaság a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek csőd- és felszámolási eljárásában közreműködő állami cég. 

Rendkívüli vagyonfelügyelő mellett dolgozik szerdától a Gyulai Húskombinát - közölte Ruck János, a cég vezérigazgatója kedden, egyben jelezte, hogy szerdán rendkívüli közgyűlést tartanak.

- A rendkívüli közgyűlés fő témája a húsüzem pénzügyi problémáinak kezelése - közölte Ruck János.

Elmondta: a Cégközlönyből értesültek arról, hogy a Gyulai Törvényszék döntése értelmében szerdától rendkívüli vagyonfelügyelet mellett működik tovább a társaság.

A Gyulai Törvényszék tájékoztatása szerint a Gyulai Húskombinát ellen egy budapesti cég nyújtott be felszámolási kérelmet. A húsüzemet mint stratégiai vállalatot a bírósági döntés közzétételétől rendkívüli moratórium illeti meg, és a bíróság rendkívüli vagyonfelügyelőt rendel számára.

A rendkívüli moratórium nem jelenti azt, hogy a felszámolás azonnal elkezdődik, a bíróság az eljárás jelenlegi szakaszában azt vizsgálja, az adós Gyulai Húskombinát valóban fizetésképtelen-e, ahogy azt a hitelező budapesti cég állítja.

A Gyulai Húskombinátot a kormány augusztus végén nyilvánította stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté.

A dél-alföldi társaság Magyarország egyik legrégebbi alapítású és legjelentősebb húsipari vállalata. A társaságnál 420 ember dolgozik, a térségben jelentős foglalkoztatónak számít.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az átminősítés bejelentésekor hangsúlyozta: a kormány döntése kifejezi azt,  hogy minden szükséges lépést megtesz a kabinet a magyar húsipar, és ezen belül a Gyulai Húskombinát megsegítésére.

Az elsődleges cél ugyanis a munkahelyek megőrzése és a foglalkoztatás fenntartása.

A miniszter jelezte, a Gyulai Húskombinátban zajló folyamatokat a kormány folyamatosan nyomon követi, ami lehetővé teszi a gyors beavatkozás lehetőségét az állam számára.