Rengeteget - válaszolta a Liszt Ferenc-díjas Pál Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház első karmestere ma este a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárban Dézsi János könyvtárigazgató kérdésére, aki azt tudakolta, mit jelent számára Erkel Ferenc. A kérdés különösen indokolt Gyulán, hiszen, mint a magyar nemzeti opera megteremtője, Pál Tamás, a világhírű karmester is városunkban született.

- Mi magyarok nagyon szeretjük Erkel zenéjét, mert szép - fejtette ki a válaszát Pál Tamás. Másrészt büszkék vagyunk Erkelre, főleg mi muzsikusok, mert olyan operákat írt, amelyek odaállíthatók az akkori francia, olasz operák mellé, abban a korban, a reformkorban, amikor az ország Európához tartozni igyekezett. Erkel nagyon tehetséges zeneszerző volt, aki tudta, a tehetség mellett tudni is kell. Fiait, barátait Európa nagyvárosaiba küldte, így általuk kiismerte a kor zenéjét, és azok fordulatait tudatosan beépítette a műveibe. Olyan zsenialitással dolgozta műveibe a magyar zenét, amellyel operáinak csodálatos magyar színt teremtett. A Bánk bán például egyszerre magyar és európai. Két éve megakadályozták nálunk, hogy olasz dirigens vezényelje. Miért? Elértük volna, hogy a magyar zene besorolódjon az európai színpadokra. Én Erkel-mániás vagyok. Harcolok, hogy pántlikázása megszűnjön, és megértsék, Erkel a legnagyobb zeneszerzők között van - hangoztatta.

A gyulai származású Pál Tamás a világ operaszínpadain szívesen látott dirigens, az utóbbi években Franciaországban és Olaszországban dolgozott főként. Szülővárosa valamiért nem hívta őt, amire a karmester azt a felmentő magyarázatot találta, hogy biztosan azért, mert zenekarral együtt nehéz ügy. Mostani karácsonyi estje bizonyította, zongoristaként is szívesen hazajön. Neki ez a hazajövetel maga a karácsony. Édesanyja tehetséges zongorista volt, annál a Thomán Istvánnál tanult, akinél Bartók Béla is. Pál Tamás a zenei tehetséget otthonról hozta. A tehetség ravasz dolog. Az ismeretek felszippantása könnyű, de ahhoz, hogy valaki odaálljon felelősen a zenekara elé, sok tudás kell. A tehetség aranykapu, ami mögött ott a sötétség, a könnyű kezdés után a keserves évek. Az operaéneklés is olyan, mint egy nagy város. Az operát hosszú időn át lehet megismerni. A mellékutcák után a főtérre is eljut egyszer az ember - mondta.

Pál Tamás tavaly életműdíjat kapott Szegeden, idéntől a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja. Tíz évvel ezelőtt filmre és lemezre vezényelte a Bánk bánt. Már kétségesebb a sikere annak, hogy megvalósíthatja azt az álmát, amellyel tanyákra, falvakba vinné az operát. A modern technikát felhasználva rögzítenék a zenekar, az énekkar hangzását, és csak a szólisták utaznának a gépzenekísérettel.

Könyvtárbeli estjén helyi fiatal tehetséges művészek is közreműködtek. A karmester elmondta, mindig is pártját fogta a fiatal tehetségeknek. Erkel szülővárosában elsőként a gyulai énekes, Emődi Ildikó a Hunyadi Lászlóból énekelte Szilágyi Erzsébet áriáját Rázga Áron zongorakíséretével, majd Verdi Traviata című operájából Violetta áriáját maga Pál Tamás kísérte zongorán számára. A karmester saját kedvenceit is előadta, Beethoven-szimfóniarészletet, Chopin-mazurkát.

Dézsi János kérdésére, hogy mik a tervei, azt válaszolta: 2013 Verdi- és Wagner-év, egy operabolondnak ennél jobb esztendeje aligha lesz.

A 75 éves karmestert neve napján a könyvtár Erkel-tortával köszöntötte.