A Linamar Nyrt. békéscsabai telephelyén, március 21-én elkezdődött a Békés Megyei Önkormányzat Tájolás nevet kapó megyei fórumsorozata. Mostantól a megye mintegy 18-20 helyszínén, a pályázati kiírások egyik legfontosabb célcsoportja a vállalkozók között egyezteti és pontosítja a megyei önkormányzat a 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusra vonatkozó területfejlesztési elképzeléseit.
 

Míg a korábbi, 2012-es összejövetelek célja a mostani fejlesztési ciklus problémáinak feltárása volt, addig a Tájolás, kiscsoportos találkozóin azt várják a megjelent vállalkozóktól, hogy a jövőre vonatkozó ötleteiket, fejlesztési elképzeléseiket osszák meg, még akkor is, ha a mostani rendszerben nem találnak elképzeléseikhez igazodó pályázati kiírást.
A fórumokat éppen ezért kihelyezett helyszíneken, a vállalkozók telephelyein tartja a megye. Első helyszínként a Linamar Nyrt. békéscsabai telephelye szolgált, ahol Farkas Zoltán a Békés Megyei Közgyűlés elnöke és Kónya István alelnök mellett Békéscsaba megyei jogú városát Hanó Miklós alpolgármester, a Linamar Nyrt.-t pedig Ivanics János vezérigazgató képviselte.

A találkozón - melyet speciálisan a fémiparral foglalkozó kis és nagyvállalatoknak rendeztek meg - több hasznos felvetés is elhangzott. Majoros Béla a Csaba Metal Zrt. vezérigazgatója (a cég egyébként éppen a napokban kapta meg az Év magyar beszállítója címet - a szerk. megjegyzése) hangsúlyozta, hogy fontos előrelépést jelent, hogy a megye is dönthet fejlesztési kiírásokról, de hozzátette, hogy a banki háttér még mindig nagyon gyenge, így elképzeléseikhez nem tudnak kedvező hitelt szerezni. Örömmel látna erősebb banki együttműködést a jövőben, bár tudja, hogy erre a megyének nem lehet ráhatása. Az adminisztráció ésszerűsítését is fontosnak tartotta, a múltban sokszor nevetséges mértékű adminisztrációt kívántak meg az elszámoláshoz. Végül hozzátette, ma egy külföldi partner elvárja, hogy folyamatos technológiai fejlesztéseik legyenek, ha csak fél évig nem fejlesztenek, már elbizonytalanodnak a partnerek, hogy minden rendben megy-e a cégnél.
Mester Csaba, a Linamarnak is 10 éve hűségesen beszállító Feed-M Bt. tulajdonosa arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipari klaszterek kialakítása sokat segíthet másoknak is. Ők maguk is létrehoztak egyet, melyben a csatlakozó vállalkozásoknak átadják tapasztalatukat ezzel is segítve őket.

Ivanics János, a Linamar Nyrt. vezérigazgatója elmondta, mint egy multinacionális cég leányvállalata más szintről látják a hazai vállalkozókat. Mint elmondta, sajnos ma sokszor hiányzik a hazai kisvállalkozóknál a megfelelő minőség, a szerződés aláírása után elmarad a korrekt teljesítés, hiányzik a precíz minőségi szakmunka is. Az infrastruktúra elmaradottsága is nehezíti az iparban dolgozó vállalkozások helyzetét, minderre jó volna megoldást találni a 2014-2020-as pályázati kiírásoknál.

A Tájolás következő helyszíne 2013. március 27-én, szerdán, Orosházán, a Sára Galvántechnika Kft.-nél lesz megtartva.