Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése ünnepi Megyegyűlésén átadásra kerültek a Békés Megyéért kitüntető díjak, melyeket hagyományosan az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről történő megemlékezéssel köt egybe a megyei önkormányzat. Idén, október 18-án - az előző évek gyakorlatának megfelelően - három személy és egy kollektíva vehette át az elismerést Farkas Zoltántól, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökétől. Magas szintű munkájukért és Békés megye elismertségének megye- és országhatárokon túli növeléséért Békés Megyéért-díjat kapott a gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar; az orosházi Pusztainé Szabó Margit címzetes igazgató; a tótkomlósi Szokolay Dongó Balázs népzenész, zeneszerző és dr. Tóth Attila Árpád békési gyógyszerész.

A Békéscsabai Jókai Színház Vigadója adott méltó helyszínt idén is a Békés Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlésének, itt emlékeztek meg ugyanis az 1956. október 23-án kezdődött forradalom és szabadságharc eseményeinek 57. évfordulójáról.

Az emlékezés jegyében Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára mondott ünnepi beszédet, aki George Orwell 1984 című regényéből vett idézettel vezette fel beszédét. Mint elmondta, a magyarok szabadságvágya, ha nem is 1956-ban, de végül sikerre vezetett.
 

Az ünnepi beszéd után, mint minden esztendőben, Farkas Zoltán elnök átadta a Békés Megyéért kitüntetéseket mindazoknak, akik munkájukkal kimagasló eredményeket értek el megyénk társadalmi, gazdasági, kulturális, tudományos vagy művészeti életében.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése Békés Megyéért-díjjal tüntette ki az Erkel Ferenc Vegyeskart a komolyzene területén elért kiemelkedő eredményeikért, a klasszikus zene magas művészi színvonalú közvetítéséért, hagyományainak ápolásáért és továbbviteléért és Békés megye kulturális kapcsolatainak építéséért.
 

Díjat vehetett át Pusztainé Szabó Margit, a pedagóguspályán évtizedek óta töretlenül erős elkötelezettsége, több irányú szakmai munkássága, példaértékű intézményirányító tevékenysége, a korszerű pedagógiai módszerek innovatív közvetítése, valamint Békés megye kulturális értékeinek közvetítése elismeréséül.

Szokolay Dongó Balázs népzenész, zeneszerző nevében lánya Szokolay Anna vette át az elismerést édesapjának a népzene területén évtizedek óta végzett, nemzetközi jelentőségű, kiemelkedő művészi teljesítményéért, a kárpát-medencei folklór hagyományait éltető népzene kortárs alapokra helyezéséért és széles körű népszerűsítéséért.


Végül dr. Tóth Attila Árpád békési gyógyszerész vehette át az emlékplakettet és az oklevelet, a gyógyszerészet területén elért kimagasló, és az emberekért végzett áldozatos szakmai és közösségi munkájáért, a közéletben évtizedek óta kifejtett aktív szerepvállalásáért.
 

A díjátadások után a Békéscsabai Jókai Színház színművészei adták elő Bartus Gyula: Életek árán című darabját a művész saját rendezésében.

A megrázó és felemelő előadás után dr. Latorczai János, a Parlament alelnöke mondott pohárköszöntőt a mintegy százötven fős vendégsereg előtt. Mint elmondta a mai ünnep felemelő, megható pillanatait vigye tovább minden jelenlévő a következő napok megemlékezéseire.