Bajor barátok Békéscsabán

„A Kolping család nagyon erős köteléket jelent. Itt Békéscsabán, még ha korábban nem ismert emberekkel is találkoztunk, öt perc beszélgetés után már olyan érzésünk volt, mintha ezer éve ismernénk egymást" — mondta lapunknak Christian Weh, a napokban Békéscsabán járt schwabmüncheni delegáció vezetője.
A Kolping mozgalmat Adolph Kolping hozta létre a 19. század derekán. A korábbi cipészmester, aki a katolikus papi hivatást választotta, a nyomasztó szociális problémák enyhítésének szentelte az életét. Akkor a technológia fejlődésével párhuzamosan sokan vesztették el a munkájukat, rengetegen lecsúsztak, vagy éppen az alkohol rabjaivá váltak.

Marton József, a Kolping mozgalom egyik békéscsabai meghonosítója elmondta, hogy Adolph Kolping egy hármas alapon nyugvó rendszert hozott létre, amelynek egyik alappillérét a képzések, a tanulás szolgáltatták, hiszen az emberek csak így vehették fel a versenyt a folyamatosan változó körülményekkel. A családok megerősítését ugyancsak fontosnak tartotta, éppen ezért közösségi programok sorát hívta életre. A harmadik támaszt a keresztény alapok jelentették.

A legényegyleteket hamarosan Ausztriában, Svájcban, illetve Magyarországon is meghonosították. Hazánkban a második világháborút követően felszámolták a szervezetet, amit a '90-es évek elején alakítottak újjá Kolping Család néven. A Kolping Családok Szövetsége egyébként iskolákat és családi üdülőket is működtet. Utóbbiak országunkban Alsópáhokon vagy Balatonyfenyvesen találhatók meg.

Marton József a rendszerváltás idején egy németországi továbbképzést követően kezdeményezte a Kolping mozgalom újraalakulását a békési megyeszékhelyen, amit hamarosan, 1993-ban a kapcsolatfelvétel követett a bajorországi Schwabmüncheni Kolping Családdal. A két csapat között szoros kötelék alakult ki: igazi családi barátságok jöttek létre. Hol Németországból érkeznek vendégek Békéscsabára, hol a megyeszékhelyről Schwabmünchenbe.

— Mindig igyekszünk valami extrát adni a másiknak — ecsetelte Marton József. — Például mi járhattunk Schwabmünchen félévszázados városi ünnepségein, míg mi idén a kolbászfesztiválra vittük el bajor barátainkat. A gasztrorendezvényen bajor dekoráció és bajor italok mellett hamisítatlan csabai kolbász készült, a német delegáció emellett megtekintette Gyula és Békéscsaba nevezetességeit, a szarvasi Mini Magyarországot, majd hétfőn közös vacsorával koronáztuk meg az ittlétüket.

Christian Weh, a bajor küldöttség vezetője lapunknak elmondta, örülnek, hogy újra találkozhattak békéscsabai barátaikkal. — A kolbászfesztiválra izgatottan készültünk, mert sokat hallottunk Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényéről — ecsetelte. — A szombati gyúrás különösen érdekes volt számunkra, hiszen otthon mi ilyen módon nem készítünk kolbászt, így ebben a műveletben jelentős mértékben támaszkodtunk házigazdáinkra. Nem is értettük, hogy ilyen rövid idő alatt miként lehetett ilyen remek ínyencséget összehozni.

A két Kolping-család kapcsolatáról kifejtette, a barátságok legnagyobb erejét az olyan közösségi alkalmakban látja, mint amilyet a jaminai templomban is szerveztek békéscsabai házigazdáik. A program egyszerre volt szentmise és egyedi zenei élmény a jaminai zenebarátoknak köszönhetően.

Christian Weh kiemelte, Békéscsabán a szokásoknak megfelelően családoknál szálltak meg. — Még ha korábban nem ismert vendéglátókhoz is kerültünk, öt perc múlva már úgy éreztük magunkat, mintha régi barátok lennénk — tette hozzá. — Érdeklődtünk egymás iránt, kíváncsiak voltunk a másik véleményére, és a közös jó ügy amúgy is erős köteléket jelent.

Eszmeiség

Christian Weh úgy vélekedett, nagyon fontos, hogy a közös Kolping eszmeiség révén ne csak a saját helyzetükkel foglalkozzanak, hanem a világra nyitottan megismerjék mások problémáit, személyes benyomásokon keresztül mások mindennapjait, így szolidárisabbak és empatikusabbak lehetnek. Hangsúlyozta, bízik benne, hogy hosszú éveken keresztül megmarad a Békéscsaba és a városuk közötti kapcsolat, amelynek jövőjét a fiatalabb generációk bevonása jelenti. — Napjainkra már egy újabb korosztály tagjai között alakultak ki barátságok, a személyes kontaktus pedig kulcsfontosságú, így az együttműködés sokáig fennmaradhat — tette hozzá.