„A Kolping család nagyon erős köteléket jelent. Itt Békéscsabán, még ha korábban nem ismert emberekkel is találkoztunk, öt perc beszélgetés után már olyan érzésünk volt, mintha ezer éve ismernénk egymást" — mondta lapunknak Christian Weh, a napokban Békéscsabán járt schwabmüncheni delegáció vezetője.
A Kolping mozgalmat Adolph Kolping hozta létre a 19. század derekán. A korábbi cipészmester, aki a katolikus papi hivatást választotta, a nyomasztó szociális problémák enyhítésének szentelte az életét. Akkor a technológia fejlődésével párhuzamosan sokan vesztették el a munkájukat, rengetegen lecsúsztak, vagy éppen az alkohol rabjaivá váltak.

Marton József, a Kolping mozgalom egyik békéscsabai meghonosítója elmondta, hogy Adolph Kolping egy hármas alapon nyugvó rendszert hozott létre, amelynek egyik alappillérét a képzések, a tanulás szolgáltatták, hiszen az emberek csak így vehették fel a versenyt a folyamatosan változó körülményekkel. A családok megerősítését ugyancsak fontosnak tartotta, éppen ezért közösségi programok sorát hívta életre. A harmadik támaszt a keresztény alapok jelentették.

A legényegyleteket hamarosan Ausztriában, Svájcban, illetve Magyarországon is meghonosították. Hazánkban a második világháborút követően felszámolták a szervezetet, amit a '90-es évek elején alakítottak újjá Kolping Család néven. A Kolping Családok Szövetsége egyébként iskolákat és családi üdülőket is működtet. Utóbbiak országunkban Alsópáhokon vagy Balatonyfenyvesen találhatók meg.

Marton József a rendszerváltás idején egy németországi továbbképzést követően kezdeményezte a Kolping mozgalom újraalakulását a békési megyeszékhelyen, amit hamarosan, 1993-ban a kapcsolatfelvétel követett a bajorországi Schwabmüncheni Kolping Családdal. A két csapat között szoros kötelék alakult ki: igazi családi barátságok jöttek létre. Hol Németországból érkeznek vendégek Békéscsabára, hol a megyeszékhelyről Schwabmünchenbe.

— Mindig igyekszünk valami extrát adni a másiknak — ecsetelte Marton József. — Például mi járhattunk Schwabmünchen félévszázados városi ünnepségein, míg mi idén a kolbászfesztiválra vittük el bajor barátainkat. A gasztrorendezvényen bajor dekoráció és bajor italok mellett hamisítatlan csabai kolbász készült, a német delegáció emellett megtekintette Gyula és Békéscsaba nevezetességeit, a szarvasi Mini Magyarországot, majd hétfőn közös vacsorával koronáztuk meg az ittlétüket.

Christian Weh, a bajor küldöttség vezetője lapunknak elmondta, örülnek, hogy újra találkozhattak békéscsabai barátaikkal. — A kolbászfesztiválra izgatottan készültünk, mert sokat hallottunk Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényéről — ecsetelte. — A szombati gyúrás különösen érdekes volt számunkra, hiszen otthon mi ilyen módon nem készítünk kolbászt, így ebben a műveletben jelentős mértékben támaszkodtunk házigazdáinkra. Nem is értettük, hogy ilyen rövid idő alatt miként lehetett ilyen remek ínyencséget összehozni.

A két Kolping-család kapcsolatáról kifejtette, a barátságok legnagyobb erejét az olyan közösségi alkalmakban látja, mint amilyet a jaminai templomban is szerveztek békéscsabai házigazdáik. A program egyszerre volt szentmise és egyedi zenei élmény a jaminai zenebarátoknak köszönhetően.

Christian Weh kiemelte, Békéscsabán a szokásoknak megfelelően családoknál szálltak meg. — Még ha korábban nem ismert vendéglátókhoz is kerültünk, öt perc múlva már úgy éreztük magunkat, mintha régi barátok lennénk — tette hozzá. — Érdeklődtünk egymás iránt, kíváncsiak voltunk a másik véleményére, és a közös jó ügy amúgy is erős köteléket jelent.

Eszmeiség

Christian Weh úgy vélekedett, nagyon fontos, hogy a közös Kolping eszmeiség révén ne csak a saját helyzetükkel foglalkozzanak, hanem a világra nyitottan megismerjék mások problémáit, személyes benyomásokon keresztül mások mindennapjait, így szolidárisabbak és empatikusabbak lehetnek. Hangsúlyozta, bízik benne, hogy hosszú éveken keresztül megmarad a Békéscsaba és a városuk közötti kapcsolat, amelynek jövőjét a fiatalabb generációk bevonása jelenti. — Napjainkra már egy újabb korosztály tagjai között alakultak ki barátságok, a személyes kontaktus pedig kulcsfontosságú, így az együttműködés sokáig fennmaradhat — tette hozzá.