Bár a krízisidőszak csak most következik, a hajléktalanszállók kihasználtsága már közelít a telt házhoz. Természetesen a szociális szakemberek azonban senkit nem hagynak magukra, mindenki számíthat a segítségre a hideg évszakban is.
Békéscsabán a téli időszakban nagyjából 50-60 hajléktalant lát el a Békéscsabai Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Központ – mondta Varga Éva intézményvezető. Hozzátette, hogy a Gyár utcai szállón huszonhét ággyal rendelkeznek, melyek közül jelenleg kettő szabad. Emellett a nappali melegedőt éjszakára is megnyitották, oda matracokat helyeztek el, így oda is bárki mehet.

Varga Éva hangsúlyozta, hogy a szakemberek a megyeszékhely utcáin is dolgoznak egészen a késői órákig, és igyekeznek rábeszélni az ott lévő fedélnélkülieket, hogy válasszák a nappali melegedőt éjszakára is. Meglehetősen hatékonyan, hiszen - bár vannak magányos farkasok, akikre nem lehet hatni - a nagy többség igénybe veszi a szolgáltatásokat, amiket a hajléktalanszállón kínálnak, olyanok is betérnek, akik a nyári időszakban igen helyett még nemet mondanak.

A Gyár utcában a fedélnélkülieknek tisztálkodási, mosási lehetőséget biztosítanak, ott tarthatók a személyes dolgaik. Fontos, hogy a város döntése értelmében minden nehéz sorsúnak naponta egy tál meleg ételt is adnak novembertől április végéig. Varga Éva kiemelte: ennek is döntő jelentősége van abban, hogy a hajléktalanok a szálló mellett döntenek.

Kitért arra, és köszönetet is mondott azért, hogy a békéscsabaiak igencsak adakozók. A felajánlott ruhákhoz, adományokhoz is hozzájuthatnak a hajléktalanok. A kabátokra, cipőkre, kesztyűkre, sálakra, sapkákra, takarókra és plédekre most is nagy szükség van. A központ egy alapítványi pályázaton is sikeresen szerepelt, így 500 ezer forint értékben gyógyszereket, vitaminokat vásárol, amiket aztán megkapnak a hajléktalanok, kiknek egészségi állapota általában eléggé leromlott. Varga Éva elmondta, hogy decembertől négy szociális bérlakásban nyolc hajléktalant tudnak majd elhelyezni, persze némi térítés, bérleti díj ellenében.

Békésen négy járásból fogadja a hajléktalanokat öt családias ingatlanban az önkormányzat. Jelenleg nappali melegedőt és átmeneti szállást működtet a város.

A település lakossága eddig is érzékenyen reagált a társadalom peremén élők helyzetére. A békési szociális szolgáltató központhoz az állampolgároktól, egyházi illetve civil szervezetektől, intézményektől egyaránt érkeznek jelzések arról, hogy kinek, hol kellene segíteni, ki van kiszolgáltatott helyzetben. Ennek köszönhetően több ember számára biztosított szállást azonnali jelleggel a szociális szolgáltató központ az elmúlt időszakban. S bár a krízisidőszak csak most kezdődik, a hajléktalanok számára fenntartott szálláshelyek közel 100 százalékban telítettek.

Mindez azonban nem jelentheti, hogy a fűtetlen, nem lakhatás céljára szolgáló épületben vagy az utcán élőket magukra hagyják. A család- és gyermekjóléti szolgálat a rendőrséggel, az önkormányzattal együttműködve fokozottan figyelemmel kíséri a nehéz helyzetbe került embereket.

Az ellátások öt telephelyen működnek, önkormányzati tulajdonú ingatlanokban. Az önkormányzat, az igénybevevő hajléktalan emberek méltó életkörülményeinek megteremtése és a nyújtott szolgáltatások minőségének javítása érdekében, néhány évvel ezelőtt teljes körűen korszerűsítette telephelyeit egy nagyszabású uniós projektnek köszönhetően. Több mint 151 millió forintból felújították a fűtési rendszert, megtörtént az infokommunikációs akadálymenetesítés és ingatlant is bővítettek, továbbá a közösségi terek mérete is nőtt.