Netről vásárolta a cuccot

Három év négy hónap szabadságvesztésre ítélte nem jogerősen pénteken a Békéscsabai Járásbíróság azt a 24 éves békéscsabai férfit, akitől tavaly nyáron több mint 30 gramm fehér port foglaltak le a rendőrök az Őr utcában. P. M. azt mondta, hogy interneten rendelte saját használatra, és nem gondolta, hogy az kábítószernek minősül, azt hitte, legális, mivel úgy hirdették.
Még tavaly nyáron foglaltak le a 24 éves békéscsabai P. M.-től a rendőrök egy ellenőrzése során 30 gramm kábítószernek minősülő fehér port, aminek hatóanyag-tartalma több mint 23 gramm, ez pedig a hozzá nem szokott fogyasztó számára egy átlagos adag több mint kétszázszorosának felel meg – áll a vádirati tényállásban. A Békéscsabai Járási Ügyészség ezért jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása miatt emelt vádat a vádlott ellen, aki Borbélyné dr. Ács Ildikó bíró tanácsa előtt felelt tette miatt.

– Ha tisztában vagyok azzal, hogy ez kábítószernek minősül, akkor nem rendelek belőle – jelentette ki P. M. Mint mondta, beütötte az internetes keresőbe, hogy kutatási anyag, melynek eredményeként rábukkant több oldalra, ahonnan rendelni lehet, így egy többnyelvű oldalra is. Ott információként feltüntettek több képletet, igaz, azokat nem igazán tudta értelmezni, mivel – mint fogalmazott – nem szerette a kémiát. Aztán rendelt, ami elég egyszerű volt szerinte, hiszen elküldte a pénzt, a futárszolgálat pedig kiszállította a Londonból jövő cuccot.

A vádlott kérdésre elmondta, hogy több szert is kipróbált, de ez a fehér por jött be neki a legjobban, élénkítő, serkentő, pörgető hatása miatt jobban érezte magát tőle. Érdekesség, hogy éppen azt követően kapták el, amikor megérkezett a legújabb szállítmány. Az úgy 40 ezer forint értékű volt és nagyjából másfél hónapra lett volna elég számára, mivel alkalmanként 2-3 grammot használt hétvégente, bulik alkalmával.

P. M. azt is megosztotta, hogy a kocsiban tárolta a szert, ott volna nála a mérleg és megannyi kis zacskó – azokat is lefoglalták –, és 0,5 grammokat porciózott ki a nagy csomagokból. Mivel szülei előtt is titkolta a szenvedélyét, ezért csak a kis tasakokat vitte be az Őr utcai lakásba. Hangsúlyozta, hogy mindig csak saját magának rendelt, másoknak nem adott belőle. Azt is kiemelte, lehetetlennek tűnt számára, hogy kábítószert lehet rendelni interneten, meg is lepődött, amikor bevitték a rendőrök.

A perbeszédek során a járási ügyészséget képviselő Pálné dr. Kismarton Annamária azt mondta: a vádlott nem hivatkozhat jóhiszeműségre és arra, hogy azt hitte, legális a szer, tudnia kellett, hogy amit rendelt, az nem megengedett, mivel élénkítő, tudatmódosító hatással bírt. A védelmet képviselő dr. Kvasz Tibor ügyvéd úgy fogalmazott: anélkül, hogy elbagatellizálná az esetet, egy fél maroknyi cucc is jelentős mennyiségű kábítószernek minősül a szakértő szerint, pedig nehéz megállapítani, hogy mennyi is egy átlagos adag.

A Békéscsabai Járásbíróság végül P. M.-t bűnösnek mondta ki jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntettében, és 3 év 4 hónap szabadságvesztésre ítélte. Emellett kötelezte arra is, hogy fizessen meg 457 ezer forint bűnügyi költséget. Az ítélet nem jogerős, mivel a vádhatóság súlyosbításért, a védelem pedig elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezést jelentett be.

Jelentős mennyiségnek számít

A 30 gramm fehér pornak 23 gramm volt a hatóanyag-tartalma, tehát egy rendkívül erős anyagról van szó – ezt mondta az ítélet indokolásakor Borbélyné dr. Ács Ildikó. A bíró szerint következetes volt a szakértő akkor, amikor úgy nyilatkozott, hogy ez a hozzá nem szokott fogyasztó számára több mint kétszáz adagnak felel meg, és ez jelentős mennyiségű kábítószernek minősül.

A vádlott a védekezése során arra hivatkozott, úgy tudta, legális szert rendel, de a bíró kiemelte, hogy az említett oldalakon csak egy helyen szerepel a legális szó, az is az Egyesült Királyságra vonatkozik. Egyébként pedig téves azt feltételezni, hogy ami a világhálón rendelhető, az legális is. Hozzátette: ha már sok fórumot átfutott, utánanézhetett volna annak is a több szert is kipróbáló P. M., hogy mi tiltott itthon és mi nem.

Azt is életszerűtlennek nevezte, hogy ha egy megengedett szenvedélyről van szó, akkor azt miért kell titkolni és miért kell a kocsiban tárolni mérleggel és sok-sok zacskóval.