Szent-Györgyi Albert imádott horgászni. No nem azért, mert annyi halat fogott, hanem mert reggel, a botot a kezében tartva gondolta át tennivalóit az adott napra, hétre — hangzott el szerdán Békéscsabán azon a — Magyar Tudomány Ünnepe apropóján megrendezett — tanácskozáson, melynek fókuszában a Nobel-díjas tudós állt.

— Voltam olyan szerencsés, hogy amikor New Yorkban tanítottam, akkor a szükséges engedélykérést követően személyesen is találkozhattam Szent-Györgyi Alberttel Woods Hole-i otthonában — mesélte a zseniális kutató munkásságát bemutató előadásában a békéscsabai hallgatóságnak prof. dr. Hámori József akadémikus, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke. Mint mondta, csendőrpertuban voltak Szent-Györgyivel, ő „magázhatta" a tudóst, aki viszont tegezte őt.

— Nem bírtam ki és megtudakoltam tőle, mi volt a legnagyobb élmény az életében? Gondolom, a Nobel-díj. Erre azt mondta, hogy a Nobel-díj odaítélése valóban fontos volt számára. Ugyanakkor azt sohasem feledte el, amikor Szegedről Budapestre autózván a főváros egyik kereszteződésében egy csendőrrel találkozott. A fiatalember valamennyi irányban megállította a forgalmat, lelépett a pulpitusáról és Szent-Györgyi autójához lépett. — Mit csináltam már megint? - gondolta hősünk. Ekkor a csendőr tisztelgett és csak annyit mondott: — Professzor úr, szívből gratulálunk! Ez a találkozás nagyon megmaradt benne — elevenítette fel a több évtizeddel ezelőtti beszélgetésüket dr. Hámori József. Az akadémikus szólt Szent-Györgyi munkásságáról is. Részletezte tudományos eredményeit, jelesül amikor a tudós az 1930-as évek elején Szegeden izolálta a C-vitamint, majd az 1930-as évek közepén felfedezte a citrátciklus három tagját, a bioflavonoidokat (P-vitamin), valamint munkatársaival együtt áttörést ért el az izomműködés biokémiájának megértésében.


— A C-vitaminnal kapcsolatos kísérleteknél Szent-Györgyi valamennyi, a mellékveséből kinyerhető hexuronsavát elhasználta. Mellékvese nem állt rendelkezésére, káposztából és citromból viszont nem tudott számottevő mennyiségű C-vitamint kivonni. Az általa mesélt történet szerint egyik este a vacsorához felesége paprikasalátát adott, amit nem akart megenni, úgyhogy arra hivatkozott, hogy el kell vinnie a laboratóriumba, megnézni, van-e benne C-vitamin. Meglepetésére kiderült, hogy valóban jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmazott, és könnyebb volt izolálni, mint a citrusok levéből. Azonnal átállította valamennyi munkatársát a paprikatisztításra, és alig egy hét múlva másfél kilónyi C-vitamin volt a kezében. Így nemcsak a vitamin kémiai mibenlétét állapította meg, hanem gyors és olcsó előállítási módszerét is — mesélte a tanácskozáson dr. Hámori József.
Az akadémikus beszélt a Nobel-díjas tudós közéleti szerepvállalásáról, életfilozófiájáról és szerelmeiről is. Gondolatait követően Tálas Csaba, a Szent-Györgyi nevét viselő békéscsabai szakgimnázium igazgatója mutatta be névadójuk nevelői munkásságát, majd dr. Szemenyei Sándor, nyugalmazott középiskolai igazgató a tudósgéniusz humanizmusára fókuszált előadásában.