Bár az előrejelzések szerint vélhetően lesz még kellemes őszi idő, a következő napokban már talajmenti fagyok is várhatóak. Éppen ezért is fontos a vízmérők és házi vízvezetékek fagy elleni védelme, hiszen sok bosszúságtól és jelentős anyagi kártól, akár súlyos tízezer forintok kifizetésétől kímélhetik meg magukat a fogyasztók, ha időben és hatékonyan tesznek ennek érdekében.
— Még a keményebb fagyok beköszönte előtt célszerű elvégezni a kertekben, udvarokban a vízvezetékrendszer víztelenítését, téliesítését, ahogy tanácsos a vízmérőaknát, az udvari kifolyót és a lakatlan ingatlanok vezetékrendszerét is védeni — nyilatkozta lapunknak elöljáróban Virág János. Az Alföldvíz Zrt. üzemvezető-helyettese elmondta, hogy tavaly 163 fagyott mérőt szállítottak be vízmérőjavító- és hitelesítő laborjukba, míg idén ez a szám 148-nál tart. Fontos megjegyezni, hogy az Alföldvíz működési területe messze túlnyúlik a megye határain, így a fagyott vízmérők nem csak Békésből származnak.

A szakember kérdésünkre kiemelte, a tapasztalatok szerint elsősorban a kertes házak érintettek a problémában. A lakott ingatlanok mellett a szanazugi üdülőterületen található nyaralók, hétvégi házak esetében az átlagosnál gyakrabban fordulnak elő ilyen jellegű problémák. A tulajdonosok gyakran nem megfelelően zárják el a csapokat, elmulasztják a télre való alapvető felkészülést.

Szélsőséges példaként megtörtént, hogy egy ingatlanban több száz köbméter víz folyt el. Az időszakosan lakatlan ingatlanokban egyébként a legtöbbször mégis nagyobb az odafigyelés, bár ezeken a helyeken is sokszor elmulasztják bizonyos időközönként, legalább havonta ellenőrizni az aktuális állapotokat.

Sok esetben nem is egy csőtörés okozza a gondokat, hanem például a fagycsapok nem megfelelő lezárása.

— Az eszközöknél van egy ütköző, ami könnyen erodálódik, így a tulajdonosok nem feltétlenül a 90 fokos ütközésig fordítják el a csapot, hanem éppen 80 vagy 100 fokig. Ilyenkor szivárog, aminek következtében a napi fogyasztás többszöröse is elfolyhat.

Éppen ezért az első feladat a fagycsap 90 fokban történő elforgatása. Ennek helyességéről úgy lehet egyértelműen meggyőződni, ha az ingatlanon minden fogyasztási pontot elzártak, és a mérőóra csillagkereke mozdulatlan.

Ezzel párhuzamosan gondoskodni szükséges a mérőaknák megfelelő szigeteléséről. A régi épített mérőaknáknál általában csak néhány milliméter vastag fémlemez takarja a nyílást. A szakemberek ebben az esetben azt ajánlják, hogy a tulajdonosok szigeteljék a mérőakna födémét, illetve az akna fedlapját, belső részeit is. Ehhez a legkézenfekvőbb anyag a nikecell, de külső takarás is alkalmazható. A szolgáltató egyetlen fontos kérése, hogy a mérőórákhoz egy mozdulattal hozzá lehessen férni.

Ha a tartósan hideg idő beáll, a mérőórát, illetve a szabadon lévő vezetékeket is ajánlatos szigetelni — akár háztartási textíliákkal. Ezt követően pedig legalább havonta ránézni a mérőkre.

Ha a baj megtörténik, és észre is veszik, akkor meg kell tenni a műszaki hibabejelentést, a javítás a felhasználó költségére történik. A társasházak sincsenek százszázalékos biztonságban, hiszen a pincehelyiségekben vagy a rosszul szigetelő helyiségekben is előfordulhatnak problémák, a nyílászárókat itt is jól meg kell nézni, illetve biztosítani.