Újabb együttműködési lehetőség Észak-Szumátrával

Békés megyébe látogatott hétfőn Indonézia magyarországi nagykövete és az észak-szumátrai kormányzó, megújították a Békés megye és Észak-Szumátra közötti, hat évvel ezelőtt kötött partnerségi megállapodást, illetve áttekintették a jövőbeni együttműködési lehetőségeket.
2010-ben kötött partnerségi megállapodást Békés megye és Észak-Szumátra, és az élet több – a gazdaság, az oktatás és a kultúra - területén jött létre együttműködés – ismertette Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke a hétfőn a megyeházán tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy az észak-szumátrai kormányzó vasárnap érkezett Európába, Magyarországra, a Békés megyei látogatás pedig azt a célt fogalmazta meg, hogy felvegyék a kapcsolatot és áttekintsék az együttműködés jövőbeni lehetőségeit. Ennek érdekében tartalmas programot állítottak össze a küldöttségnek. Békéscsabán találkoztak a felsőoktatási intézmények vezetőivel, majd Szarvason a Halászati és Öntözési Kutatóintézetnél vizitáltak, végül pedig egy üzletember-találkozót rendeztek a Körös-parti városban.

Zalai Mihály kérdésre kiemelte: az indonézek érdeklődtek a Békés megyei felsőoktatási intézmények, így a Szent István Egyetem és a Kodolányi János Főiskola képzései iránt. Az intézmények vezetői elmondták, hogy valamennyi képzést angol nyelven is tudnak kínálni, ennek mentén azok vonzóak lehetnek. Felajánlotta a Békés megyei önkormányzat a kapcsolat közvetítését, a tervek között szerepel egy hallgatócsere-program is.

A gazdasági lehetőségekkel kapcsolatban megosztotta a Békés megyei közgyűlés elnöke, hogy olyan cégeket közvetítenének, ajánlanának Indonézia és Észak-Szumátra figyelmébe, amelyek rendelkeznek Délkelet-Ázsiában is hasznosítható tudással.

– Mindenképpen érdemes egy Békés megye és Észak-Szumátra közötti együttműködési megállapodást megújítani és azt a lakosság számára is hasznos tartalommal megtölteni – zárta Zalai Mihály, utalva arra, hogy a 2010-ben kötött kontraktus 2015-ig szólt.

– Fel kell mérni azokat a lehetőségeket, melyek mentén a közös munkát folytatni lehet azt követően, hogy a korábbi megállapodás lejárt – fogalmazott Wening Esthyprobo Fatandari. Indonézia magyarországi nagykövete is szorgalmazta a Békés megye és Észak-Szumátra közötti együttműködés folytatását. Úgy véli, hogy újabb területeken lehetséges a partnerségi viszony kialakítása, ezzel pedig még színesebbé és szorosabbá válhat a kooperáció.

Az észak-szumátrai kormányzó, T. Erry Nuradi hozzátette, hogy hétfőn azért érkezett a szakemberekből álló delegációval Békés megyébe, hogy erősítsék a Magyarország és Indonézia közötti kapcsolatot, illetve megújítsák a Békés megye és Észak-Szumátra közötti együttműködési megállapodást. A két térség között számos hasonlóságot vélt felfedezni, többek között azt, hogy mindkét helyen jelentős mezőgazdasági tevékenység zajlik.

– Az együttműködésben alapot jelenthet az, hogy Békés megye neves és minőségi felsőoktatási intézményekkel rendelkezik – mondta a kormányzó. A mezőgazdaságon és az oktatáson, hallgatócserén kívül potenciált lát a turizmusban, de reményei szerint a kultúra és művészet, az ivóvíz-gazdálkodás, a terület-, település- és vidékfejlesztés területén is partnerség valósulhat meg. Kiemelte azonban, hogy az akkor válhat teljessé, ha a lakosság is együttműködik.

A barátság jegyében meghívták a Békés megyeieket, hogy látogassanak el Észak-Szumátrába. Az invitálással kapcsolatban Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke pedig kiemelte, hogy élni is kívánnak ezzel a lehetőséggel.

A majdnem 14 millió lelkes Észak-Szumátra a délkelet-ázsiai Indonézia – a lakosságot figyelembe véve – egyik legnagyobb tartománya. Székhelye a 2 milliós Medan, az ország negyedik, a tartomány legnagyobb városa, mely az ország egyik legfejlettebb repülőterével rendelkezik.

A kormányzó szerint komoly turisztikai vonzerő lehet Indonézia és Észak-Szumátra, mely kulturálisan és etnikailag is színes, nyolc népcsoport él a tartományban. Ott van a Toba-tó, Délkelet-Ázsia legnagyobb tava, az orángután-rezervátum, illetve a világszínvonalú szörfparadicsom.

– Magyarország egyedi vonzerőt jelenthet, hiszen számos világörökségi helyszínnek ad otthont, több száz éves épületekkel rendelkezik, érdekes a történelme – fogalmazott. Magyarország és Indonézia között hasonlóságként említette még meg, hogy jelentős a lovassport, illetve, hogy a labdarúgás is népszerű.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések