Ezerötszáz kilónyi adományt gyűjtött a Vöröskereszt

Bár az egész esztendő a gyűjtésről, majd az adományozásról szól a megyei Vöröskeresztnél, de a karácsony előtti hetek, napok még inkább kiemelt időszaknak számítanak. Nincs ez másként idén sem, közel kétezer rászoruló családnak osztottak, osztanak Békésben tartós élelmiszert, ruhákat, cipőket, játékokat, szaloncukrot vagy éppen jótékonysági főzést tartottak.
Tóth Zoltánné, a megyei Vöröskereszt igazgatója elmondta, a megye négy Tesco-hipermarketjében – Békéscsabán, Gyulán, Orosházán és Szarvason – két nap alatt csaknem 1500 kilónyi adományt gyűjtöttek, főként lisztet, cukrot, étolajat és konzervet.

– Mintegy száz önkéntesünk vett részt ebben a gyűjtésben, és csomagokat állítottunk össze, ezek nagy részét már meg is kapták a rászorulók a megyében – ecsetelte Tóth Zoltánné.

Sorra érkeznek a Vöröskereszthez az adománykérő levelek, néhányat közösen bontottunk ki az igazgatóval. „Az élettársammal együtt betegek vagyunk, kevés a jövedelmünk, szegényesen élünk, ha tudnak, segítsenek! Előre is köszönjük.” Egy másik levélből: „Ötéves kisfiam távirányítós kisautót kért a Jézuskától, de kívánságát nem tudom teljesíteni, ruhára, cipőre sem futja.” Szintén meleg ruhát, cipőt kért egy 26 éves, megyénkbeli anyuka, aki egyedül neveli három gyermekét.

– Sokan közlik a cipő- és ruhaméretet is, igyekszünk ezt is figyelembe venni – magyarázta Tóth Zoltánné. – Szerencsére sokan adományoznak a Vöröskeresztnek jó minőségű holmikat, így számos családnak, egyedül élő rászorulónak tudunk segíteni. Amit kapunk, azt továbbadjuk. A felajánlott adó-egyszázalékokból szaloncukrot vásároltunk, és ezt is most osztjuk szét. 

Elhangzott, a Magyar Vöröskereszt ünnepi összefogása a 1359-es adományvonalon keresztül is támogatható. Mindenki, aki felhívja az 1359-et vagy sms-ben elküldi az adomány szót, 250 forinttal segíti a humanitárius szervezet téli, krízisidőszakban végzett munkáját.

Játékokat, tisztítószereket, tartós élelmiszereket gyűjtöttek Békéscsabán a Szent István Egyetem hallgatói is, az orosházi női kézilabda klub szintén bekapcsolódott a gyűjtésbe játékokkal és mesekönyvekkel. Sikeres volt ismét a békéscsabai röplabdás lányok Hozz egy labdát egy mosolyért! kezdeményezése. Sokan álltak ezen jótékonysági akció mellé is, a Vöröskereszt segítségével jutnak el a labdák a rászorulókhoz.

Telekgerendáson négyszáz adag ételt osztott ki a Vöröskereszt helyi szervezete a minap. Kovács Hajnalka, a telekgerendási szervezet elnöke elmondta, savanyú krumplilevest és almás-fahéjas táskát készítettek, emellett szaloncukorral is meglepték a nagycsaládosokat, egyedül élő nyugdíjasokat. A ételt a tanyákra a polgárőrség segítségével szállították ki.

A gyermekek röpködtek örömükben

A napokban Újkígyóson a Vöröskereszt helyi szervezetének tagjai látogattak el meglepetésajándékokkal nagycsaládosokhoz, rászorulókhoz. Szűcs Istvánné Etelka, az újkígyósi Vöröskereszt titkára elmondta, a gyermekek röpködtek örömükben a játékok láttán, de az önkéntesek vittek ruhákat, cipőket, könyveket, szaloncukrot is.

– Három-négy autóval 65 családhoz juttattuk el az adományokat – magyarázta Szűcs Istvánné. – A jó minőségű holmikat újkígyósiak adták össze egész évben, raktároztuk az adományokat, és a szeretet ünnepéhez közeledve osztottuk szét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések