Fácáneldorádó Lőkösházán

Aki vadászott már jól repülő vadfácánra, és sikerült egy-egy égben szálló toronykakast terítékre hoznia, az az érzéseit nehezen önti szavakba. A hétvégi lőkösházi fácánvadászaton a lövések mellett ilyen gondolatokat is hallhattunk. Miként olyanokat is, hogy a jó vadgazdálkodásnak mekkora a szerepe abban, hogy gazdag legyen az adott vadászterület, és a jövőre is gondolva, legyen mit lőni.
Sokéves hagyomány a Lőkösházi Földtulajdonosok Vadásztársaságnál, hogy a karácsony előtti hétvégén kétnapos apróvadvadászaton látják vendégül barátaikat. Így volt ez szombaton és vasárnap is.

Korán keltek a puskások, de mielőtt az MTZ-k húzta pótkocsikra felülve kimentek volna a vadászterületre, bereggeliztek disznótorossal a két éve megnyitott vadászházban, melyhez falusi szálláshelyet létesítettek, ami az első panziónak számít a faluban.

Ifj. László László fővadász balesetvédelmi oktatáson hívta fel a vadászok és a hajtók figyelmét a szabályok betartására. Aztán elindultak, és lenyűgöző volt látni például Lászlóné Marikát, profi férfi puskások is megirigyelhetik, ahogy lőtte a toronykakasokat.
– Édesanyám a vadásztársaság szíve, a család összetartó ereje, kiváló főztjéből és szendvicseiből még a spanyol király is jóízűen falatozott – ecsetelte ifj. László László. Marika elmondta, nyolc fácán és két mezei nyúl akadt puskavégre szombaton. Ami azonban sokkal fontosabb, a vadgazdálkodás, a vadászat családi szenvedély náluk, férje mellett fiaik is hódolnak ennek, dolgoznak ezért. Mert a vadgazdálkodás kemény munka, nagy odafigyelést, hozzáértést igényel. Levente unokájukat a vizsga letétele után éppen nagyapja avatta vadásszá tavaly.

– Ez igazi fácáneldorádó – fogalmazott Kuli István gyulai vadász, aki hat éve ragadott puskát. Nagyapja vadász volt, és az ő emléke előtt tiszteleg ezzel.

Azt sem rejtette véka alá, hogy jó társaságban, a friss levegőn szórakozhatnak. És hogy mit jelent egy fácán elejtése? Kuli István kiemelte, együtt van benne a madár iránt érzett tisztelet, az elmúlásának a keserűsége és az elejtés diadalának mámora.
Dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő több évtizedes barátja a László családnak, ő is szívesen vadászik. Ahogy mondta, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége elnökeként is örömmel jön megyénkbe, ahol a hagyományőrzés és a hagyományok továbbvitele országosan is példaértékű.

Ifj. László László hangsúlyozta, egész életét a vadfácánra és a vele való törődésre tette fel. Vadásztársaságuk 2007-től gazdálkodik 4724 hektáros vadászterületen, jelentős élőhelyfejlesztést is végrehajtottak. A társaság saját földterületéből egy 17 hektáros területet kivont a művelés alól, és meghagyta természetes állapotában. A fácán ezeken a területeken megtalálta a szaporodási, táplálkozási és búvóhely-igényeinek megfelelő életfeltételeket.

Tisztelettel állták körbe a terítéket

A fácánok és a mezei nyulak a vadászok szórakozásáért életüket adták. A puskások a lehető legnagyobb tisztelettel állták körbe szombaton a vadászházzal szemben kialakított zöld galériánál a terítéket. Ifj. László László a máglyák kialvó fényénél lezárta a vadászatot, mely sikeres, sportszerű és balesetmentes volt, hozzájárult a vadászhagyományok őrzéséhez. Elhangzott az is, fácán és mezei nyúl mellett őzet is szívesen lőnek a Lőkösházi Földtulajdonosok Vadásztársaságának tagjai, az érmes őzbakagancsok aránya minden évben megközelíti a 25 százalékot.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések