Fúvószenére, fáklyával vonultak a lovagrendek péntek este a várhoz. A várban lovaggá avatási ceremónián vettek részt az arra érdemesek. A IX. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál idei eseményeit a városházán nyitották meg.

A mézes fesztivál évről-évre meghatározóbb szerepet szerepet játszik a gyulai programkínálatban – mondta a pénteki megnyitón Görgényi Ernő polgármester. Kis ágazat, mely nagy jelentőséggel bír – mondta beszédében a földművelésügyi minisztérium parlamenti államtitkára. Nagy István mérföldkőnek aposztrofálta az új magyar méhészeti nemzeti programot.

A sportcsarnok ismét megtelt érdeklődőkkel, a vásáron szinte mindent meg lehetett kapni, ami a mézzel, méhészettel kapcsolatos. Minden évben van slágertermék, az egyik gyulai méhész, Müllek Zoltán szerint némileg meglepő módon megnőtt a kereslet a repceméz iránt.

Szombat délután Göndöcs Benedekre, a gyulai méhészet talán máig legjelentősebb alakjára emlékeztek, megkoszorúzva szobrát.

Az “Év Kiváló Magyar Méze 2016” verseny győztes, a gyimesházi Háy István Repce méze lett. A három nap alatt közel 160 kiállító mutatta be portékáit Gyulán, ezeket több ezer ember nézte-vette meg. A program fontos célja, hogy népszerűsítse a hazai mézfogyasztást. Ez Magyarországon évente 70-80 dekagramm között alakul, miközben Nyugat Európában 3,5-4 kilogrammnyi mézet fogyasztanak.