Plüssök a tűzoltóktól: félezer játékot gyűjtöttek a mentőknek

Közel félezer plüssállatot adott át a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a mentőknek péntek reggel 9 órakor Békéscsabán, ezzel csatlakozva egy korábban meghirdetett civil kezdeményezéshez. A tűzoltók és a mentők több esetben is közösen segítenek a bajba jutottakon, együttműködnek, ezért is tartották fontosnak, hogy támogassák a mentőket.
Több járművel fordultak be péntek reggel a tűzoltók a Berzsenyi utcába, a békéscsabai mentőállomásra. A tűzoltóautóból rögtön elő is kerültek azok a méretes dobozok, melyekben ott pihentek a plüssállatok. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság nevében Lipták Miklós tűzoltó százados, békéscsabai tűzoltóparancsnok-helyettes adta át Csendes Csaba békéscsabai mentőállomás-vezetőnek a játékokat, amiket aztán a tűzoltók és a mentők közösen hordtak be.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és helyi szervei – vagyis a katasztrófavédelmi kirendeltségek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok – két hónapon keresztül gyűjtötték a közel ötszáz plüssöt, melyek nagyjából harmada medve, kétharmada pedig egyéb állat. Azért tartották fontosnak, hogy csatlakozzanak a civil kezdeményezéshez, mivel a mentők és a tűzoltók tevékenysége szorosan összefügg, sok esetben közösen nyújtanak segítséget a bajba jutottaknak.

Csendes Csaba békéscsabai állomásvezető a mentők nevében megköszönte a tűzoltók felajánlását. Lapunk kérdésére elmondta, hogy egy országos civil kezdeményezés eredményeként korábban több mint százötven plüssmedvét kaptak, és örültek, amikor megtudták, hogy a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság is csatlakozott az akcióhoz, ők is gyűjtenek számukra játékokat.

A plüssállatok a mentőautókba kerülnek – mondta, és mutatta is, hogy több már szolgálatra jelentkezett, ott pihentek vagy az ellátó térben vagy a szélvédő mögött. Hozzátette, hogy a játékokat a tisztítást követően egyenként bezacskózzák, csomagolva kerülnek a mentőautókba. Amikor gyermeket szállítanak, látnak el, akkor a kicsiknek ajándékoznak egy-egy plüssállatot – amiket aztán folyamatosan pótolnak, így amíg a készlet tart, mindig lesz valamilyen játék a gépkocsikban.

Minden gyermek számára feszültséget, stresszt jelent, ha valami baj éri és amiatt el kell látni – fogalmazott Csendes Csaba. Hozzátette, hogy ezt lehet csökkenteni a plüssállatokkal, amiket a kicsik örömmel fogadnak. Lapunk érdeklődésére kiemelte, hogy szerencsére az összes esetet nézve nem kell sokszor gyermekeket ellátnia a békéscsabai mentőknek, az esetek száma évi száz-százötvenre tehető, vagyis átlagosan két-három napra jut egy eset.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések