Békést joggal nevezik valódi sportos városnak, hiszen a településen jelenleg tizennyolc különböző szakosztály működik, amelyek kiemelten kezelik az utánpótlás-nevelést és annak biztosítását.
A városban egyebek mellett kajak-kenu, női- és férfi kosárlabda, női- és férfi kézilabda, asztalitenisz, labdarúgás, ökölvívás, súlyemelés, sakk, atlétika, aerobik, tenisz, biliárd, íjászat és lovaglás is várja a fiatalokat. A szervezett keretek között végzett rendszeres edzés leginkább mozgástanításra, képességfejlesztésre és erkölcsi-akarati tulajdonságok kialakítására, fejlesztésére irányul.

Erre az egyik legjobb példa a Békési Férfi Kézilabda Club (BFKC) utánpótlás programja. Jövő februárban lesz három éve, hogy a klub a Nemzeti Kézilabda Akadémia régióközpontja lett a fiú utánpótlás terén, ami komoly szakmai elismerést jelent.

— A hosszú évek munkája megtérülni látszik, nagyon sok tehetséges fiatal, utánpótláskorú játékossal foglalkozunk, akikben a jövőt látjuk – nyilatkozta lapunknak Polgár Zoltán, a BFKC ügyvezetője. Emellett öt éve már, hogy elindították a békési óvodák segítségével az ovis kézilabda foglalkozásokat nagycsoportos fiúknak. Az év folyamán bemutató órákat tartanak a szülőknek azzal a céllal, hogy saját maguk is láthassák, mit csinálnak a gyerekek a foglalkozásokon. Bár nem mindenkiből lesz kézilabdázó, de a sportszervezet szívügyének tekinti, hogy segítse a fiatalokat a koordinált mozgás elsajátításában. Természetesen a jó labdaérzékkel bírók kiemelésére mind a junior, a serdülő, az U9-es és az U12-es korosztályokban lehetőség nyílik. Valamennyi korosztály esetében sikerült megtalálniuk azt a versenyrendszert, amelyben kellő sikerélményt és tapasztalatot szerezhetnek a gyerekek.

A női kézilabda szakág az utánpótlás-nevelésére helyezi a hangsúlyt, így új lendülettel és szemlélettel kezdte az idei szezont. Az országos bajnokság U11-es korosztályában tizenhat lány készül heti négy edzéssel a mérkőzésekre. A megyei ifjúsági bajnokságban szereplő csapatot jelenleg tizenöt fiatal erősíti, és heti két edzéssel készülnek.

A Békési Kajak-Kenu Clubnál is az utánpótlásnevelés áll a középpontban. A több mint száz fiatal öt edző segítségével ismerkedhet meg a „vízen járás” szépségeivel. A komoly szakmai munka mellett — hiszen már a 10-12 éveseknek is heti négy edzés a minimum — a természeti környezet megszerettetése, megismerése és megóvása is alapcélja az egyesületnek.

Nem csak a verseny, de a szabadidősport iránt érdeklődőket is szívesen látják a Kettős-Körös partján a teljesen megújult csónakházban. Két éve már Békéscsabán is megismerkedhetnek a fiatalok a kajak-kenu alapjaival.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség segítségével, a Felső-Körös soron, a békési klub kis szakosztályában, az újjáéledő Élővíz-csatornán már közel harminc csabai fiatal hasítja a vizet. A kajakozás oktatása mellett a megyében egyedül a békési klubban folyik kenus képzés is, melyet az elmúlt években szerzett két ifjúsági világbajnoki és egy Európa-bajnoki cím is fémjelez.

Kosárlabdában két nagy hagyományokkal rendelkező egyesület is ápolja dr. Hepp Ferenc örökségét. Az ÁFÉSZ SE a serdülő lányokat és a felnőtt női kosarasokat fogja össze, míg a BSZSK a férfi, valamint az utánpótláskorú fiú és lány gyerekek edzését, versenyeztetését szervezi. Jelenleg a kilenctől a húsz éves korosztályig minden évfolyamon versenyeztet csapatokat, hat edző bevonásával. Az elmúlt évek tervezésének, munkájának köszönhetően az egyre népesebb utánpótlásbázis tagjai már országos bajnokságokon, kupákon is szép eredményeket értek el.

Asztaliteniszben az extraligás felnőtt csapat edzései mellett a békési sportpálya tornatermében is aktív utánpótlás képzés folyik. Balogh József vezetőedző irányításával sok fiatal igyekszik az elődök nyomdokaiba lépni, amit szép eredmények is igazolnak.

Mellettük a többi békési sportág is szép eredményekkel büszkélkedhet. A városban több mint 1000 fiatal sportol rendszeresen valamelyik egyesület és klub tagjaként. Mindez kellemes problémát is jelent az önkormányzatnak, illetve a városi intézményeknek, hiszen komoly logisztikát igényel az edzésidőpontok, edzéshelyszínek összehangolása.