A Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára, Kovács Zoltán, valamint a gyerekkorában a nyári szüneteit Békéscsabán a nagymamájánál töltő, magyarul kiválóan beszélő svéd edző, Patrik Urban látogatott kedden a megyeszékhelyre.

A vendégeket a Csabai Kolbászházban Hégely Sándor házigazda és Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere fogadta, majd átsétáltak a Rendezvénypajtában kialakított jégpályához, amelyen harminc-negyven fiatal korcsolyázott.

Tímár Zorán, a békéscsabai jégkorongcsapat szervezője elmondta, hogy jelenleg tizennégy-tizenöt fiatal jár az edzésekre, azt tervezik, hogy ezt a létszámot bővítik húsz-huszonötre, és később szeretnének majd benevezni valamelyik korosztályos bajnokságba. A csapat edzéseinek segítésére felkérték a Győrben dolgozó Patrik Urbant, aki hetente egy alkalommal jön majd el a megyeszékhelyre, hogy segítse a fiatalok munkáját.

A jégpálya mellett álló, negyvennégy éves Patrik Urbant — aki hazájában profi hokis, majd később edző lett — rövid beszélgetésre kértük. 

— Én Svédországban születtem, a nyári iskolai szüneteket a nagymamámnál töltöttem Békéscsabán, aki a Kulich lakótelepen lakott. Most is örömmel jöttem, hogy segítsek abban, hogy ezt a szép sportágat minél több fiatallal megismertessem. Jelenleg Győrben a helyi klub utánpótlásnevelését irányítom, amely valamennyi korosztályban az első osztályban szerepel. A magyar jégkorong óriási lehetőséget kapott a fejlődésre azzal, hogy az állam támogatja. Ez unikum, sehol máshol a világon nincs ilyen. A hoki időigényes sportág, ráadásul az utánpótlásban dolgozóknak nemcsak edzőként, hanem pedagógusként is funkcionálnia kell. Ez nagyon fontos: olyan gyerekeket nevelünk, akik aztán hasznos tagjai lesznek a társadalomnak. Ezért kellene a hokit integrálni az iskolába, ahol a mindennapos testnevelés keretében hozzáértő testnevelő tanárok, oktatnák őket lépésről lépésre például a bot- és a korcsolyatechnikára. Idősebb korukban inkább a fizikai felkészülésnek kell előtérbe kerülni, azzal együtt a táplálkozásnak. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mikor és mennyit eszik a játékos, hiszen kell az energia ahhoz, hogy fejlődhessen.

A kiváló svéd edző 2005-ben Pat Cortina mellett dolgozott a felnőtt válogatottal a debreceni divízió I-es világbajnokságon, ami nagy élmény volt számára. Akkor másfél évet töltött Magyarországon, majd visszament hazájába. A nyáron visszatért Magyaroszágra, és úgy tervezi, hogy itt telepedik le. Tanítványai közül hatvankilencen szerepelnek a profi ligákban, sokan a tengerentúl, az NHL-ben ütik a korongot.

Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára így fogalmazott: — Azért jöttünk Békéscsabára, hogy segítsék a sportág térhódítását. Most ajándékként ötszázezer forint értékű felszerelést hoztunk a gyerekeknek, és ha majd megalakul itt a csapat akkor további félmillió forintos támogatást kapnak.

A főtitkár ezt követően bement a jégpályára, magához hívta a korcsolyázó gyerekeket, és rögtönzött edzést tartott nekik.