Aki reményt ad a halálra ítélt kutyáknak

Sokszor hallani olyan esetről, hogy kutyák kerülnek az utcára, legyenek akár kicsik, nagyok, öregek vagy kölykök. Szerencsére azonban több olyan szervezet működik, mely segít az ember legjobb barátainak abban, hogy új gazdához kerülhessenek.
Egy fiatal csabai hölgy 2016 áprilisában alapította meg a Remény-Lak Állatvédő Egyesületet a városban. Bencsik Tiborné még csak huszonnégy éves, de már tizennégy évvel ezelőtt az élete fontos részévé váltak a bundás négylábúak.

– Tízéves koromban kaptam az első kutyámat, utána elkezdtem vele kutyaiskolába járni, igazából ekkor kezdődött a kutyaszenvedély. Itt, a bányatavaknál sűrűn kidobják őket. Egy nap volt, hogy négyet is találtunk. A talált kutyusoknak pedig mindig kerestem gazdát – emlékezett vissza.

A szervezet elsődleges célja az, hogy menedéket, átmeneti otthont nyújtsanak a kidobott vagy „halálra ítélt” ebeknek. Jelenleg három helyen vannak elszállásolva a megmentett kutyák, többek között Bencsik Tiborné édesanyjánál, de az egyesület szeretne egy tanyát vásárolni, ahol elférhetne az összes négylábú. Ezért egy Jótékonysági Bált szerveznek január 21-én a Jaminai Közösségi Házban.

– Ez lesz az első bálunk, egy kicsit félve is kezdtünk bele. A célunk az, hogy meg tudjunk venni egy tanyát, ami itt van Békéscsabától nyolc kilométerre – mondta el lapunknak.

Bencsik Tibornét egész családja támogatja a munkában, az ország több pontjáról hoztak már el kutyákat, melyeket elaltattak volna, vagy amelyek az utcára kerültek. A szervezet neve sem véletlenül Remény–Lak Állatvédő Egyesület, hiszen itt új esélyt, reményt kaphatnak az ebek.

Mindemellett Bencsik Tiborné ápolóként dolgozik a Dr. Réthy Pál kórházban, ezáltal könnyebben meg tudja gyógyítani azokat a kutyákat, akikre betegen találnak rá, ugyanis ez sem ritka. Ez az évek óta tartó segítségnyújtás már teljesen a család életének a részévé vált.

– Egyszer már abbahagytuk, minimálisra csökkentettük a létszámot, de akkor is találtunk kutyusokat. Újra kezdődött az egész és beláttuk, hogy ezt nem lehet befejezni, ez egy kör, aminek sosincs vége – mesélte.

Jelenleg is közel ötven kutya várja, hogy szerető gazdára találjon, köztük Félix, egy schnauzer keverék, akire vadászok találtak rá Kétegyháza határában. Miki egy foxi, akit öt másik testvérével dobtak ki az utcára Csorvás közelében. Zorka pedig Debrecenből került az egyesülethez, a kutyát egy szeméttelepen hagytak sorsára demodexesen. Ez egy olyan betegség, melynek következtében elkezd hullani az állat szőre. Bencsik Tiborné kikezelte ebből az állapotból.

A fiatal nő szinte a nap huszonnégy órájában talpon van azért, hogy mindent megtegyen az állatokért, ami tőle telik. És mindezt boldogan teszi, még akkor is, ha ez egy kimerítő tevékenység, lelkileg, fizikailag és anyagilag is.

– Csak a gazdáktól kapott képek motiválnak – mondta. – Amikor visszakapok egy kutyás fotót, és látom, hogy a kutya nagyon jó helyen van, újra és újra megállapítom: ezért érdemes csinálni.

Forrás

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések