A bécsi konferencián egyedül képviselték Magyarországot
A gyulai Clean-Way Kft. novemberben – egyetlen magyarországi cégként – vendégeskedett egy bécsi konferencián, amelyen egy forradalmi szoftvert mutattak be a többi résztvevőnek. A fejlesztett program, amely a építési és bontási hulladék hasznosításával foglalkozik – egyedülálló a világon, és már külföldről is érdeklődnek iránta. Petrovszki Krisztiánnal, a kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a fejlesztésről.

– 2014-ben kezdtünk hozzá egy szoftver létrehozásához, amely a cég tevékenységével kapcsolatos – kezdte Petrovszki Krisztián. – Mi alapvetően építési és bontási hulladék hasznosításával, valamint környezetvédelmi projektek kivitelezésével és lebonyolításával foglalkozunk, illetve mélyépítéssel. Ez a szoftver az építés és bontás során keletezett hulladék hasznosítását segíti elő az egész ország területén. Három innovációs díjat nyertünk el vele eddig, de további kettővel kapcsolatban is van pályázatunk.

Az ügyvezető kifejtette, hogy az Európai Unió pályázati alapja volt a forrása a Bécsben megrendezett találkozónak, amelyen tizenkét ország vett részt. A Clean-Way Kft. szoftvere világviszonylatban egyedülálló, ezért ők képviselték Magyarországot a konferencián. Aktív munkát kívánó, a tapasztalatokat egymással megosztó rendezvény volt, ahol a meghívott országok bemutatták a nemzeti és regionális stratégiájukat, illetve egyes cégek a saját technológiájukat ismertették.

– Az egésznek az a lényege, hogy az építési beruházásokat már a projektek szintjén köti össze. A hulladék, amely az egyik helyen keletkezik és már felesleges, az lehet, hogy közeli beruházáson használható haszonanyag. Így nem hulladéklerakóba kerülnek ezek az anyagok, hanem egy olyan helyre, ahol fel tudják használni. Ha nincs a közelben zajló munkálat, akkor meg lehet nézni, hogy van-e tervezési fázisban lévő beruházás, mert akkor ott ideiglenesen el lehet raktározni.

– Benne van a szoftverben az összes hulladéklerakó, hulladékhasznosító telep, rekultiválandó bányák, a szennyezett területek az országban, alternatív felhasználási módok – folytatta Petrovszki Krisztián. – Egy abszolút nyersanyag felhasználási rendszer, amelynek lényege, hogy környezetbarát módon legyenek felhasználva az anyagok. Részt veszünk a társadalmi problémák megoldásában, amely magába foglalja a jogalkotást. Rendelkezünk feldolgozó és hasznosító telepekkel is, így éves viszonylatban nagyjából 400–500 ezer köbméter másodnyersanyagot hasznosítunk és értékesítünk.

A cégnek Budapesten van a fő működési területe, de a szoftver az egész ország területén nyújt segítséget, sőt, már külföldről is érdeklődtek az új program iránt. A gyulai Clean-Way Kft. munkatársai folyamatosan járnak a témába vágó konferenciákra előadóként és szakértőként is, hogy minél szélesebb körben terjesszék el a programmal kapcsolatos hazsnos tudnivalókat.

Forrás: Gyulai Hírlap