Folyamatosan teszteli a Körös Mentőcsoport a nemrég rendszerbe állított, a normál kamera mellett hőkamerával is felszerelt drónt, hogy minél biztonságosabban üzemeltethessék. Eddig városon belül gyakoroltak, de a közeljövőben városon kívül is próbára teszik a repülő eszközt.
– Ez itt a normál, full HD felbontású kamera, alatta pedig a hőkamera – magyarázta lapunk munkatársának a békéscsabai laktanyában Haskó György tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő, a Körös Mentőcsoport parancsnoka és Hemző Csaba drónkezelő.

Hozzátették, hogy külön monitoron lehet nyomon követni, hogy mit lát a normál kamera és mit a hőkamera. A két kamerát külön-külön is lehet mozgatni, és mindkét képét lehet rögzíteni.

A Körös Mentőcsoport eddig városon belül, épületek között tesztelte a nemrég beszerzett eszközt – ilyenkor fontos, hogy a nagyfokú beépítettség miatt rálássanak a drónra. Elmondták, hogy a Szent István téren, a karácsonyi vásár keretén belül rendezett gyakorlaton is – amikor azt szimulálták, hogyan terjednek egy szobában a lángok – bevetették a készüléket. A konténeren belül 650 fok uralkodott, a tűzoltók testhőmérséklete 37 fok volt, miközben a tömlőkben a víz 10-20 fokos volt.

– Nagyon jól kirajzolódtak a pár fokos különbségek is, eltérő volt a színük a környezethez képest – folytatták.

Hemző Csaba kiemelte, hogy a drónon többféle beállítást lehet alkalmazni, és attól függően más-más színben pompázik a hőkamera által alkotott kép a monitoron. Bemutatta például, hogy fekete-fehér képet is lehet nézni, de akár olyan beállításokat is lehet alkalmazni, hogy a vörös árnyalatait jelenítsék meg: például az emberek olyankor narancssárga-piros színben tűnnek fel.

A drónkezelő azt is elárulta, hogy a hőkamera képét 2,5 kilométeres távolságból lehet nyomon követni a monitoron. Hozzátette, hogy ez azért is jelent nagy segítséget, mert például a nehezen vagy egyáltalán nem megközelíthető helyek kutatásánál a normál kamera képével kormányozza a készüléket, a terepet pedig a hőkamera segítségével figyelheti meg. Haskó György parancsnok szerint többek között ezért is lényeges előrelépés az önkéntes mentőszervezet számára a készülék.

– Ez a drón alkalmazható eltűnt személyek kutatásánál – ecsetelte. Hemző Csaba a szót egy pillanatra visszavéve elmondta: nyáron, egy terep- vagy zöldszínű ruhában lévő embert a normál kamerával nehéz észrevenni az erdőben, mezőgazdasági területeken, a hőkamerás drón viszont azonnal képes kiszúrni az eltévedt embereket. Emellett a téli, hideg időszakban is rögtön narancssárga-piros színben izzik az eltűnt személy a környezetéhez képest.

Haskó György kifejtette, hogy lángok elfojtását követően még izzások, parázslások fordulhatnak elő. A drónnal azonnal láthatóak azok a helyek, ahol a visszagyulladás veszélye fenyeget.

Emellett ár- és belvíz esetén az elöntött területek is nagyszerűen kirajzolódnak a hőkamera által szolgáltatott képen, azok felderítése is könnyebbé válik. A parancsnok kiemelte: a katasztrófahelyzetek észlelése, felszámolása tekintetében egyik fontos tényezőn, az időn és így a költségen spórolhatnak. Ezzel a reagálóképesség nő és az emberi életek mentése hatékonyabbá válik.


– Be kell biztosítani az eszközt, hogy a technikai jellegű hibák költségeit a lehető legkisebb mértékűre csökkentsük. Ezért is tesztelünk folyamatosan – ecsetelte Haskó György, részletezve, figyelik többek között az üzemidőt is, hogy egy akkumulátorral mennyit tud repülni a drón, azt mikor kell cserélni. Kifejtette, hogy a közeljövőben városon kívüli környezetben is próbára teszik a repülő eszközt.

Tavaly háromszor volt szükség a drónokra

Haskó György megyei polgári védelmi főfelügyelő elmondta, hogy az önkéntes mentőszervezeteket tavaly több mint egy tucat esetben riasztották, vetették be. A Körös Mentőcsoport drónosai három esetben nyújtottak segítséget. A mostani mellett további két drónnal rendelkeznek, az egyik Orosházán, a másik Békéscsabán van.

A hőkamerával is felszerelt DJI Phantom 3 professional drón beszerzésére a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség nyert forrást, 3,3 millió forintot egy pályázaton, az eszközt az első magyar önkéntes mentőszervezet, a mintegy ötven tagot számláló Körös Mentőcsoport kapta meg használatra.

Forrás