Befejeződtek a kivitelezési munkálatok abban az útfelújítási programban, amelyben összesen hatvanhét utca, illetve útszakasz újult meg Békéscsabán, 1,7 milliárd forintból. Emellett jelenleg további 125 utcaszakasz terveinek elkészítése is zajlik.
A beruházást értékelő pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, a város kétmilliárd forintot kapott még tavaly támogatási előleg gyanánt a Modern Városok Program keretében utak fejlesztésére.

– A programba összesen 192 utca került. Első körben 67 utca felújítását tudta elvégeztetni a város, 1,7 milliárd forintért. Ezen szakaszok esetében minden adott volt ahhoz, hogy a közbeszerzési eljárás lezárultát és a munkaterület átadását követően elinduljon a fejlesztés — tájékoztatott dr. Ferenczi Attila tanácsnok. Hozzátette, különbözött a felújítások nagyságrendje, hiszen volt, ahol az útpadkát is cserélni kellett és akadt olyan szakasz is, melynél félpályás aszfaltozásra volt lehetőség.

— Békéscsaba újkori történetének második legnagyobb volumenű útfelújítási programja fejeződött be most, összesen mintegy 30 kilométernyi szakasz újult meg — vette át a szót Herczeg Tamás tanácsnok. Emlékeztetett, a forrásból összesen csaknem 48 kilométer hosszúságban, 125 útszakasz felújításának a terveit ugyancsak kidolgozzák a nyár végére. Harminchét esetben engedélyes-, hetvennégyben kiviteli- és engedélyes tervek készülnek, és tizennégy külterületi utat pormentesítenének. Reményeik szerint erre sikerül újabb kormányzati forrást elnyerni. A nyárra elkészülő tervek kivitelezésének összegigénye körülbelül hárommilliárd forint.

— Sok megkeresést kaptunk, hogy mi alapján választjuk ki az érintett utcákat felújításra. A jelenlegi szabályozás szerint csak azok a szakaszok kerülhetnek be a programba, melyeknél már engedélyes- és kiviteli tervek egyaránt rendelkezésre állnak. Utóbbiak elkészültéhez azonban szükség van az érintett lakosok együttműködésére, lévén a megfelelő utcaszélesség biztosításához indokolt terület leadása is. Ugyanakkor sokan elzárkóznak ettől, ezért is tudunk 37 utcánál csak engedélyes terveket elkészíttetni — beszélt az önkormányzat eddigi tapasztalatiról dr. Ferenczi Attila, aki szólt egy a felújításra régóta megérett szakasz, a Mester utca átalakításáról is. Ezen a helyszínen 70 millió forint saját forrás felhasználásával zajlik majd a kivitelezés a közeljövőben.

Csaba baba: tizennégy millió forint életkezdésre

2014 szeptemberében döntött a békéscsabai családokban született csecsemők életkezdési támogatásáról a közgyűlés. A Csaba baba elnevezésű program 2015 januárjától nyújt segítséget a helyi újszülötteknek és családjaiknak.

— A programot népesség megtartó, életminőség javító és a békéscsabai identitást elősegítő szándékkal hoztuk létre – értékelte a kezdeményezést a sajtótájékoztatón dr. Ferenczi Attila. Elhangzott, az önkormányzat erre a célra évente 20 millió forintot különített el. Tavaly 325 békéscsabai család örvendhetett gyermekáldásnak, hat famíliában ikrek születtek. Azaz 2016-ban 331 békéscsabai csecsemő kapta meg a 42 ezer 500 forintos Csaba Baba életkezdési támogatást, mintegy 14 millió forint összértékben.

A támogatást a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán kell igényelni és azok kaphatják, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 százalékát. Az indoklás szerint azért a magas az összeghatár, hogy szinte mindenki beleférjen.

Forrás