A rendőrség közúti baleset gondatlan okozása miatt javasol vádemelést egy férfi ellen, aki autójával elütött egy kerékpáros nőt Mezőkovácsházán.
Mezőkovácsházán, a Bethlen utca és az Orosházi út kereszteződésében december 4-én 11 óra 15 perc körül személygépkocsi kerékpárossal ütközött. Az autó vezetője a Rákóczi utca felől érkezett a kereszteződésbe és az „elsőbbségadás kötelező” tábla ellenére nem engedte el az Orosházi úton bicikliző nőt. Összeütköztek és a nő megsérült, 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A személygépkocsi vezetője orvoshoz, majd onnan kórházba vitte őt. A kerékpárját is elszállította a helyszínről, odaadta a nő egyik rokonának.

Az autót vezető 25 éves férfi kihallgatásán elismerte a felelősségét. Az ütközés után elmondása szerint nem gondolt arra, hogy a balesetet be kellene jelenteni a rendőrségre. Csak később, a kórházban tudatosult benne, hogy ezt még a helyszínről meg kellett volna tennie.

A Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság a mezőkovácsházi férfit közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsítja. A nyomozást a rendőrség lezárta és a büntetőeljárás iratait vádemelési javaslattal elküldte a Gyulai Járási Ügyészségre.

Kapcsolódó jogszabályi háttér:

A közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet, közismert nevén KRESZ előírja, hogy ha a baleset halált, vagy személyi sérülést okozott, a balesetről a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíteni kell és a lehetőségekhez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről. A helyszínt csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni.

Ha személyi sérülés nem történt, de valamelyik érdekelt a baleset miatt rendőri intézkedést kér és értesítette a rendőrséget, a balesettel érintett járművek vezetőinek a rendőri intézkedést meg kell várniuk. Ha nincs személyi sérülés és nem kérnek rendőri intézkedést, kötelesek egymás számára a személyazonosságukat igazolni és megnevezni azt a biztosítót, amellyel a járműre felelősségbiztosítást kötöttek.

Személyi sérülés esetén, illetve akkor, ha egy jármű kigyulladt, a balesettel nem érintett járművek vezetői is kötelesek a tőlük elvárható segítséget nyújtani.

Forrás: 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 58. §.