Több, mint 820 millió forint értékben valósulhat meg 37 épület energetikai fejlesztése Békés városában – mondta el Dankó Béla fideszes országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatón. Aradszki András, energiaügyért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy Magyarországra közel 520 milliárd forint érkezett a Területfejlesztési Operatív Program keretében.
A békési rendelőintézet külső szigetelést kap, kicserélik a nyílászárókat és korszerűsítik a fűtést is. Továbbá a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban is hamarosan elkezdődnek az energetikai beruházások. A két épület rekonstrukciója összesen 600 millió forintból valósul meg. Ez a két legnagyobb közeljövőben elkezdődő fejlesztés a 37 érintett épület közül Békésben – tájékoztatott a térség országgyűlési képviselője. Dankó Béla kiemelte: választókerületébe a 2014-2020-as ciklusban közel 14 milliárd forint uniós támogatás érkezik, Békésre pedig több, mint 7 milliárd forint.

-A 2014-2020-as ciklusban Békés városa több, mint 7 milliárd 331 millió forint forráshoz jutott. Ezen belül több, mint 3 és fél milliárd forint csak a TOP-os forrás – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

A 2014- 2020-as ciklusban Magyarországra közel 520 milliárd forint érkezett a Területfejlesztési Operatív Program keretein belül, amelyek fő célja azon épületek felújítása, amelyek magas energiafogyasztással működnek – tájékoztatott az energiaügyért felelős államtitkár. Aradszki András kiemelte: az Európai Unió, saját tagországai felé elvárásokat fogalmaz meg minden pályázati ciklusban, amelyek egy részét Magyarország már teljesített is.

-Magyarország a megújuló részarány tekintetében, ami a ráeső, vállalt részarány az 14,65 százalék, annak a teljesítésével időarányosan jól állunk, sőt egy picit túl is teljesítettük. Sőt, a 14,65 százalékos részarány magasabb vállalás, mint amit az Európai Unió Magyarország részére úgymond kötelezően ajánlott – fogalmazott Aradszki András.

Az államtitkár hozzátette: az ország gazdasági növekedésével párhuzamosan a közlekedési energiafelhasználás is emelkedett, amelyet a kormány egy hosszú távú programmal orvosolna.