Még 2017-ben fogadta el a közgyűlés a Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervet (SECAP). A stratégiai és operatív dokumentum települési szinten határozza meg a 2030. évi célkitűzések átfogó kereteit. 
A széndioxid alapkibocsátás készlet eredményeit használja fel a legjobb akciók és lehetőségek azonosításához az Önkormányzat széndioxid-csökkentési célkitűzésének elérése érdekében. Konkrét csökkentési intézkedéseket határoz meg határidőkkel és kijelölt feladatokkal kapcsolatban, amely a hosszú távú stratégiát tettekre váltja. Az időszak végére elérendő szén-dioxid megtakarítás minimális célértéke – az EU stratégiája alapján – a bázisévhez viszonyítva 40 százalék. A klíma stratégiát azért kell módosítani, mert időközben az önkormányzat épületenergetikai projektet valósít meg, így ezzel frissítik a dokumentumot.

Dr. Sódar Anita, a Békéscsaba Városfejlesztési Kft. vezetője képviselői kérdésre elmondta, hogy a kft. mindig nyomon követi az uniós fejlesztési lehetőségeket, jelenleg egyik operatív programban sincs olyan kiírás, amely arra vontakozna, hogy geotermikus energiával lakóházakat lehetne fűteni. Az MVP-ben lehet geotermikus hővel épületeket fűteni, de lakóházak fűtésére ebben nincs lehetőség.