Továbbra is támogatja a békéscsabai önkormányat a szociális tevékenységet végző egyesületeket

Békéscsaba önkormányzata a 2018-2020 évekre a civil szociális szolgáltatókkal kötött ellátási szerződés alapján ezentúl is támogat nem állami fenntartású civil szolgáltatókat. Az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért egyesületet, a Béthel Alapítványt, az Egyensúly AE Egyesületet, illetve a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületét 1,1 millió forinttal, míg a Mentálhigiénés Egyesületet és a MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület 800 millió forintos támogatást kap.
Kocziha Tünde (Jobbik) hangsúlyozta: mindenki tudja azt, hogy komoly pályázatok állnak az ilyen szociális feladatokat ellátó szervezetek rendelkezésére. A képviselő arra kérdezett rá, hogy ezek a szervezetek pályáztak -e ebben az évben támogatásra, és ha igen, akkor milyen mértékű támogatást nyertek el.

Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évben felére kellett csökkentenie az önkormányzatnak a támogatásokat. Hozzátette: ez előterjesztésben szereplő hat szervezet évek óta beszámol a Szociális és Egészségügyi Bizottságnak az éves munkájáról, ezekben a beszámolókból pontosan meg tudhatják a testület tagjai milyen munkát végeznek.

Dr. Tőgye Ildikó, a Szociálpolitikai Osztály osztályvezetője elmondta, hogy valóban minden évben beszámol mind a hat civil szervezet a munkájáról a szakbizottságnak, és ezekben pontosan leírják a pályázati aktivitásukat is. Hozzátette: jelenleg nem tudja pontosan a dokumentumok nélkül részletezni, melyik szervezet milyen pályázati támogatásban részesült idén.

Kocziha Tünde (Jobbik) úgy tudja, hogy a civil szervezetek be szoktak számolni, ugyanakkor azt szerette volna, hogy a nyílt ülésen beszéljen a testület ezekről a kérdésekről.

Takács Péter (LMP) szerint minden civil szervezet kihasználja a pályázati lehetőségeket, mert úgy gondolja, biztos, hogy nem ebből az önkormányzati támogatásból látják el a feladataikat. Kifejtette: összesen hatmillió forintról van szó hat szervezetnek. Ezzel a támogatással inkább csak bátorítják őket, hogy továbbra is végezzék azt a munkát, ez pedig nagyon fontos a város lakosságának – fogalmazott a képviselő.

Szarvas Péter (független) úgy vélte, nagyon sok jól működő civil szervezet van, amelyekkel ezen a területen együtt tud működni az önkormányzat. A polgármester fontosnak tartja, hogy a város támogassa ezeket az egyesületeket.

Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) kiemelte: ez a hat civil szervezet azokon a békéscsabai embereken segít, akiknek a legnagyobb segítségre van szüksége. Megköszönve a szervezetek munkáját arról is beszélt, hogy nem alamizsnát várnak, hiszen nagyon aktívan használják ki a pályázati lehetőséget.

Kocziha Tünde (Jobbik) hozzászólásában hangsúlyozta: Ő nem szeretne a pénzt elvenni az előterjesztésben szereplő civil szervezetekről. Éppen aztért tartotta volna fontosnak, hogy beszéljenek a munkájukról, mert sajnálja, hogy kevesebb támogatást tudnak számukra nyújtani..

Takács Péter (LMP) véleménye szerint ezek a civil közösségek ezt megelőzően is nagyon fontos feladatot láttak el. Kifejtette: ezek a szervezetek hozzájárulnak a „békéscsabaiságunkhoz”, mert nem minden városban vállalnak fel ilyen fontos feladatokat a civil szervezetek.

16 igennel, egyhangúlag elfogadták az előterjesztést

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések