Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (Citizens Commission on Human Rights - CCHR) egy közhasznú, nemzetközi szervezet, amely a világ 34 országában több mint 130 csoporttal működik.

A CCHR legfőbb feladata, hogy kivizsgálja és feltárja a pszichiátria területén elkövetett visszaéléseket, és így megvédje az egyéneket és azok emberi jogait ezektől a visszaélésektől. A nemzetközi szervezet munkájáról az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága a következőt írta egy 1986-os jelentésében:
"A CCHR számos nagy reformért felelős. Legalább 30 (mára több mint 100) olyan törvényjavaslat megszavazását akadályozta meg tevékenységével, amelyek máskülönben a pszichiátriai páciensek még több jogát vették volna el, vagy olyan hatalmat adtak volna a pszichiátriának, amellyel az kisebbségi csoportok vagy egyének fölött rendelkezhetett volna, azok akarata ellenére."
Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Magyarországon alapítványi formában működik, több mint két évtizede. 1994-es megalakulása óta az alapítványt sok száz olyan panaszos kereste fel, akik úgy érezték, emberi jogaik sérültek, illetve ezek kapcsán már nem egy pszichiátert marasztaltak el a hivatalos szervek a visszaélések elkövetéséért. 

Az alapítvány folyamatosan dolgozik azon, hogy a hazai pszichiátriákon történő visszaéléseket, illetve jogi sérelmeket feltárja, és a megtalált problémákról a törvényhozókat és a nyilvánosságot rendszeresen tájékoztassa kiadványok, újságcikkek, tévéműsorok stb. formájában.