Az elmúlt húsz év legalacsonyabb szilvatermése várható Békésben. Van ahol annyira kevés gyümölcs termett, hogy el sem kezdték a szüretet.

A Békés megyei szilvások az elmúlt két évtized legalacsonyabb termésére számítanak. A megyei ültetvények egy részén gyakorlatilag nem termett szilva, ezért vannak helyek, ahol a gazdák meg sem szervezték a szedést – írja a Beol.hu.

A Dél-Alföld régió egyik legnagyobb gyümölcstermesztő üzemének ügyvezetője, Pusztai József a hírportálnak elmondta, az aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás és a visszatérő fagyok vezettek az idei gyenge terméshez. Az ügyvezető csak a szokásos termésmennyiség mintegy harmadára számít. Elárulta, általában a leszedett termés jelentős részét exportra szánják. Az idei szilvát valószínűleg Németország és a Baltikum vásárolja majd fel.

A Békés megyei hírportál a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettől megtudta, a hazai szilvatermés körülbelül 75-80 százalékát a belföldi piacon értékesítik, mintegy 20-25 százalékát pedig exportálják. A termés közel fele a feldolgozóiparba kerül, míg másik fele pedig hazai vagy külföldi piacra.

A FruitVeb tájékoztatásából az is kiderült, hogy a hazai friss szilva fogyasztása alacsony, évente csupán 1,3 kilogramm fejenként, de emellett jelentős az ipari lekvár, befőtt és pálinka készítés. A frisspiaci szilva termelői ára kilónként nettó 200-250 forintos tartományban mo